Sign In

Министарство суфинансира 143 културна пројекта

Објављено:

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас резултате Јавног конкурса за суфинансирање јавних потреба у култури за 2018. годину и резултате Јавног конкурса за суфинансирање културног стваралаштва националних мањина за 2018. годину, према којима ће бити суфинансирана укупно 143 пројекта у укупном износу од 628.750 марака. 

Конкурси су расписани 11. априла ове године а процјену и стручно вредновање квалитета поднесених пројеката, на основу критеријума наведених у сваком појединачном конкурсу, извршиле су стручне комисије, именоване рјешењем министра за сваку област посебно. У складу с тим, стручне комисије су предложиле и ранг-листе пројеката за суфинансирање.

У складу са расположивим средствима у буџету, Министарство ће суфинансирати 118 пројекта у укупном износу од 588.750 марака. Из области музичке и музичко-сценске умјетности у свим категоријама биће суфинансирано укупно 28 пројеката. У области позоришне продукције биће подржано шест пројеката и шест пројеката у области позоришних манифестација. Такође, Министарство ће суфинансирати 14 књижевних манифестација, пет пројеката у области филмских фестивала, 11 пројеката у области визуелне и мултимедијалне умјетности, 32 пројекта из области културно-умјетничког аматеризма и 16 пројеката из области културног насљеђа.

Према резултатима Јавног конкурса за суфинансирање културног стваралаштва националних мањина за 2018. годину Министарство ће суфинансирати 25 пројеката у укупном износу од 40.000 марака.

Резултати Јавног конкурса за суфинансирање пројеката књижевно-умјетничког стваралаштва у области издавачке дјелатности у 2018. години биће накнадно објављени, с обзиром на то да је потребан дужи временски период за процјену и стручно вредновање ових пројеката.

Право подношења пријава на конкурсе имала су правна лица регистрована за обављање културно-умјетничке дјелатности у Републици Српској и установе које обављају дјелатност у области културе, а чији је оснивач јединица локалне самоуправе, односно правна лица регистрована за обављање издавачке дјелатности у Републици Српској те удружења националних мањина регистрованих на локалном нивоу и удружења националних мањина од значаја за Републику Српску.

Резултати Јавног конкурса за суфинансирање јавних потреба у култури за 2018. годину те Јавног конкурса за суфинансирање културног стваралаштва националних мањина за 2018. годину доступни су на порталу Владе Републике Српске – на страници Министарства просвјете и културе (www.vladars.net) и на порталу еКултура (www.ekulturars.com).​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.