Sign In

Отворен штанд Српске на Сајму књига у Солуну

Објављено:

Mинистар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић свечано je отвoрила штанд Републике Српске на Међународном сајму књига у Солуну а у оквиру „Дана културе Републике Српске у Солуну“. На овом штанду, Народна и универзитетска библиотека Републике Српске представила је издања Српске у протеклих пет година.

„Радује ме прилика да се са нашим издањима упозна угледна грчка читалачка публика, као и прилика да наш штанд посјете млади људи којима је близак наш књижевни израз, професори и студенти славистике са Универзитета у Солуну и други угледни гости наклоњени нашој култури“, истакла је министар Наталија Тривић.

Она је поновила да је ово важна прилика да се подсјетимо на снажну и вјековну повезаност нашег народа и културе са грчком те да отворимо врата будућој и још бољој сарадњи.

„Ми као народ свакако осјећамо нераскидиву везу којом су нас историјска дешавања заувијек везала, у политичким и дипломатским односима, али и у области културе, умјетности и религије. На овај начин желимо потврдити нашу блискост и изградити  нове мостове пријатељства и узајамног културног, али и ширег дјеловања“, рекла је Тривићева.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић истакла је посебно важном прилику да сe на једном мјесту представи оно што је изњедрила савремена књижевна сцена Републике Српске у протеклих пет година.

„Народна и универзитетска библиотека је припремила и једно посебно, ексклузивно издање - ′Стриповјетке′ Петра Кочића, у посебној форми стрипа, који је поводом представљања на Сајму у Солуну и преведен на грчки језик“, рекла је Зечићева.

Проф. др Боривоје Милошевић одржао је на Универзитету Македонија у Солуну предавање „Срби и Грци у новијој историји“, у којем је говорио о везама и утицајима између Србa и Гркa који сeжу дубoкo у истoриjу.

„Први кoнтaкти Србa сa Грцимa дaтирajу joш из врeмeнa дoсeљaвaњa Слoвeнa нa Бaлкaн, a интeнзивирaни су oд трeнуткa кaдa су Срби примили хришћaнствo. Oд тoг дoбa дo дaнaшњицe у кojoj живимo, пoлитичкe и културнe вeзe двa нaрoдa никaдa нису прeкидaнe, oнe су сaмo миjeњaлe свoj интeнзитeт“, рекао је Милошевић.

У оквиру „Дана културе Републике Српске у Солуну“, министар Наталија Тривић сусрела се и са министром културе и спорта Грчке Мирсини Зорба. Разговарано је о досада оствареној сарадњи у области културе, могућностима њеног оснаживања те важности приближавања нашег стваралаштва грчкој публици. Изражена је обострана спремност за даљу сарадњу те истакнута важност рада Представништва Републике Српске у Солуну.

Министар Наталија Тривић разговарала је и са градоначелником Солуна Јанисом Бутарисом који је такође изразио задовољство што су на овај начин оснажене везе и сарадња у области културе између Грчке и Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.