Sign In

Позориште најљепши сусрет дјеце са умјетношћу

Објављено:

​„Међународни фестивал позоришта за дјецу прилика је за најљепши сусрет дјеце са умјетношћу јер ће имати прилику да погледају врхунска остварења“, рекао је министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић на отварању 17. Међународног фестивала позоришта за дјецу у Дјечијем позоришту Републике Српске  истичући важност раног сусрета дјетета са позориштем.

Он је истакао да је неспоран позитиван васпитни утицај драмске умјетности на дјецу и позвао све родитеље да од најранијег узраста воде дјецу у позориште.

Према ријечима министра Малешевића, Међународни фестивал позоришта за дјецу изборио се за своје мјесто на календару манифестација у свијету позоришне умјетности, заснован на високим умјетничким вриједностима и пажљиво одабраној селекцији представа.

„Министарство просвјете и културе је опредијељено за стварање услова да се Република Српска развија у духу културе и умјетности, а посебну пажњу поклања дјечијем умјетничком стваралаштву“, рекао је министар Малешевић.

Дјечије позориште Републике Српске седамнаести пут је организатор једног од најпрестижнијих међународних фестивала позоришта за дјецу на Балкану.

Ове године Фестивал ће се одржати од 7. до 12. октобра а учешће на овогодишњем фестивалу узеће позоришта из десет држава почевши од далеке Гватемале, преко Италије, Пољске, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Бугарске, Турске и Русије.

Представе у такмичарском програму Фестивала оцјењиваће Међународни жири у саставу: Јарослав Антоњук, редитељ из Ломже (Пољска), Алек Родић, глумац из Београда, (Србија) и др Раде Симовић, драматург и театролог из Бање Луке (БиХ) и додијелиће награде: Гран-при односно награду за најбољу представу у цјелини, награду за најбољу режију, награду за најбољу сценографију, пет равноправних глумачких награда и специјалну награду Фестивала.

Дјечије позориште Републике Српске угостиће око двије стотине позоришних стваралаца - глумаца, редитеља, сценографа, костимографа, театролога из цијелог свијета.

За шест дана трајања Фестивала публика ће имати прилику да дневно погледа три до четири различите представе, а с обзиром на то да се поједине представе играју у два термина, овогодишњи Фестивал забиљежиће укупно 23 извођења представа.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.