Sign In

Унапређење предшколског образовања

Објављено:

​​План рада Министарства просвјете и културе у области предшколског васпитања и образовања,  организација Програма припреме за дјецу пред полазак у школу, те друга актуелна питања у овој области била су тема данашњег састанка министра просвјете и културе Наталије Тривић са директорима предшколских установа у Републици Српској.

„Стратешки циљ у овој области је повећање обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем, који сада износи око 24 одсто, и на томе ћемо радити заједно са директорима предшколских установа и у сарадњи са локалним заједницама“, истакла је Тривићева.

Према њеним ријечима, од посебне важности је Правилник о начину и условима остваривања програма у предшколским установама за дјецу са сметњама у развоју.

„Овим правилником, који је донесен први пут, детаљније је дефинисан начин, као и услови остваривања програма у предшколским установама за дјецу са сметњама у развоју. Посебно је важно што ће бити креирани програми прилагођени овој дјеци а планирамо и успостављ ање  ресурсног центра да бисмо омогућили стручни рад са дјецом са потешкоћама у развоју и у оним предшколским установама које немају стручне раднике“, појаснила је министар Наталија Тривић.

Она је указала и на значај Програма припреме дјеце пред полазак у школу, који Министарство проводи и ове године, а који је намијењен дјеци која у септембру крећу у школу а нису била обухваћена неким обликом институционалног предшколског васпитања и образовања.

Прeдсjeдник Aктивa дирeктoрa прeдшкoлских устaнoвa Републике Српскe Вукoмир Стaнкoвић рeкao je дa је данашњи састанак био прилика да упознају министра са добрим искуствима, али и са изазовима са којима се сусрећу предшколске установе у Српској.

„Затражили смо подршку Министарства просвјете и културе кад је ријеч о усавршавању запослених у предшколском васпитању и образовању, те већу помоћ предшколским установама у мањим срединама“, појаснио је Станковић.

На састанку су договорени даљи кораци сарадње Министарства просвјете и културе са директорима предшколских установа у Републици Српској, прије свега, на изради подзаконских аката који ће боље уредити ову област, али и на изради плана приоритетног улагања у предшколско васпитање и образовање. ​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.