Sign In

У Српској се изучавају наставни програми кантона из Федерације БиХ

Објављено:

Министарство просвјете и културе Републике Српске сматра тенденциозним и злонамјерним изјаве министра знаности, просвјете, културе и спорта у Влади Херцег-босанске жупаније Гордане Накић коју су пренијели поједини медији (објављене у тексту под називом „Гордана Накић одговара на иступ начелника Дрвара и Босанског Грахова“ на порталу www.tomislavnews.com ) а  у којој се Накићева  пита „када ће ученици хрватске и бошњачке националности у Републици Српској имати право на свој матерњи језик и националну скупину предмета“.
Свим ученицима бошњачке и хрватске националности у Републици Српској омогућено је изучавање језика у оквиру националне групе предмета, док су ученицима српске националности у Федерацији БиХ та права у потпуности ускраћена.
У Републици Српској се у више од 20 основних школа изучава национална група предмета по неком од наставних планова и програма из Федерације БиХ и користе уџбеници према том наставном плану и програму, иако ученици српске национланости немају такву могућност у Федерацији БиХ.
Влада Републике Српске финансира уџбенике за ученике првог и другог разреда, па тако и уџбенике за први и други разред по наставним плановима из Федерације БиХ.
У основним школама организује се изучавање исламске и католичке вјеронауке за сву дјецу чији родитељи се изјасне да њихова дјеца похађају часове вјеронауке, а Министарство просвјете и културе обезбјеђује и  средства за превоз свих ученика који путују на удаљености дужој од четири километра, па тиме и повратника који похађају основну школу, а станују на удаљености већој од четири километра.
Евидентно је да Министарство просвјете и културе Републике Српске не умањује ни једном народу право на језик за разлику од кантона у Федерацији БиХ чије образовне власти до данас нису омогућиле ученицима српске националности изучавање језика и националне групе премета по наставном плану и програму Републике Српске.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.