Sign In

Министар Наталија Тривић отворила 20. међународни фестивал позоришта за дјецу

Објављено:

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је вечерас у Бањалуци 20. Међународни фестивал позоришта за дјецу на којем ће, осим позоришта Републике Српске, наступити и куће из девет земаља – Србије, Русије, Пољске, Хрватске, Словеније, Словачке, Сјеверне Македоније, Њемачке и Италије.

Тривићева је истакла да је Дјечије позориште Републике Српске, гдје се одржава ова манифестација, сада најрадосније и највеселије мјесто у Бањалуци.

"Добро је осмишљена мисија и визија Фестивала. Одличан је концепт Дјечијег позоришта Републике Српске да организује одржавање једне од најважнијих позоришних манифестација посвећеној дјеци у оквиру обиљежавања Међународне недјеље дјетета", рекла је Тривићева.

Она је истакла да је одржавање овог, али и оваквих фестивала веома важно, јер утичу на културни одгој дјеце спајајући појединце и групе у процес подизања друштвених стандарда.

"Овакви фестивали имају за циљ социјализацију дјеце и препознавање правих умјетничких вриједности. Едукација кроз позориште и друге видове умјетничког стварања утиче на здрав развој дјеце и младих генерација", рекла је Тривићева.

Она је истакла да је предност позоришне умјетности промовисање људских вјештина и комуникације, подстицање самопоуздања код дјеце и младих, развој друштвене свјести и маште.

"Међународни фестивал  позоришта за дјецу у Бањалуци доприноси стварању нових генерација позоришне публике, а луткарска и дјечија позоришна остварења уче дјецу да његују љубав, пријатељства и да поштују различитости", рекла је Тривићева отварајући фестивал.

Уз позив да волимо дјецу у читавом свијету, да будемо хумани и добри према својим другарима, Тривићева је позвала све заједно да завире у свијет маште и бар на тренутак буду дјеца.

Покровитељи 20. Међународног фестивала позоришта за дјецу су предсједник Републике Српске, Влада Српске, Министарство просвјете и културе Српске, Министарство културе и информисања Србије и Град Бањалука.

Фестивал је отворен до 16. октобра.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.