Sign In

Министарство просвјете и културе објавило конкурс за стипендије

Објављено:

„Министарство просвјете и културе додијелиће у академској 2013/2014. години хиљаду стипеднија студентима који студирају у Републици Српској и 70 стипендија студентима који студирају у иностранству“, потврдио је министар просвјете и културе Горан Мутабџија на данашњој конференцији за новинаре у Бањој Луци. 

У категорији успјешних студената првог, другог и трећег циклуса студија са најнижом просјечном оцјеном 8.50 биће додијељено 735 стипендија, у категорији студената првог циклуса студија са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама Републике Српске са најнижом просјечном оцјеном 8.00 биће додијељено 18 стипендија, у категорији осталих студената првог циклуса студија са најнижом просјечном оцјеном 7.50 биће додијељено 230 стипендија и у категорији студената са инвалидитетом који остварују право на додатак за помоћ и његу другог лица биће додијељено 17 стипендија.

Студентима из Републике Српске који студирају у иностранству – први, други и трећи циклус студија, са најнижом просјечном оцјеном 9.00 биће додијељено 70 стипендија.

„Планирано је да стипендије за студенте у Републици Српској износе 2000 марака, односно по 200 марака у 10 мјесечних рата, за шта ће бити предвиђена средства у буџету за 2014. годину. За студенте у иностранству средства се исплаћују једнократно и за ову намјену у буџету за 2013. обезбијеђено је 191.000 марака а појединачни износ стипендије зависиће од броја оних који буду испуњавали услове из конкурса“, појаснио је министар Мутабџија.

Сви конкурси и потребни обрасци објављени су на порталу Владе Републике Српске – на страници Министарства просвјете и културе. Конкурс је отворен 30 дана. Позивамо студенте да пажљиво прочитају конкурсе и да уз пријаву доставе све тражене обрасце и потребне документе.

Подсјећамо да је Министарство у претходној академској години додијелило хиљаду стипендија студентима у Републици Српској (за шта је у буџету обезбијеђено 1.972.000 КМ). До сада је реализовано седам исплата и преостале три биће реализоване до краја године.

Такође, претходне године додијељено је и 58 стипендија студентима који студирају у иностранству.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.