Sign In

Свечано отварање аутентичне реплике куће Бранка Ћопића

Објављено:

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, присуствовала је данас свечаном отварању обновљене куће великог српског књижевника Бранка Ћопића у Хашанима.

Изградња аутентичне реплике куће Бранка Ћопића у Хашанима, у општини Крупа на Уни, дио је пројекта ревитализације Ћопићевог родног мјеста и изградње Спомен-подручја "Башта сљезове боје".

Министарка Тривић је изразила  велико задовољство због  завршетка радова аутентичне реплике куће Бранка Ћопића у Хашанима, а који јесте национални пројекат од изузетне важности.

„Данас стојимо испред куће која ће бити интерактивни музеј у служби наших ученика, али и оних који долазе изван граница Републике Српске, првенествено мислећи на Србију али и земље иностранства.  Завршетком реплике родне куће Ћопића ми смо заокружили прву културну, књижевну руту која ће повезивати Хашане, Козару и Стричиће и на тај начин Ћопића, Кочића и Куленовића. Као таква, она ће значити не само културни, већ и вриједан турустички садржај за све посјетиоце који долазе у Републику Српску", рекла је Тривићева

Приликом обиљежавања 100 година од рођења овог великог писца, 2015. године, општина Крупа на Уни покренула је пројекат обнове куће Бранка Ћопића, која треба у потпуности да оживи ову малу заједницу у културолошком, туристичком, привредном и сваком другом смислу.

Министарка Тривић је изјавила да је иницијатива за овај пројекат  покренута и  из разговора са академиком Добрицом Ћосићем, који је говорио колико је важно да његујемо нашу књижевност и књижевнике као дио националног идентитета.

Она је додала и то да се завршетком родне куће Бранка Ћопића не завршавају радови у Хашанима већ да слиједи наставак даљег развоја Спомен-подручја   "Башта сљезове боје".

Свечаном отварању присуствовао је и српски члан предсједништва Милорад Додик који је рекао да је о Ћопићу све речено, али да ће се радити све што до сада није било урађено.

"Сигурно једна најважнија ствар је да Ћопића и његова велика дјела приближимо генерацијама које долазе, младима који читају и који се васпитавају. Биће прилике да долазећи у Хашане можда и разумијемо зашто је то све Ћопићево било тако лијепо написано, да је требало да се роди само један дјечак овдје који ће касније израсти у великог писца и да то само склопи да се ми у будућности тиме бавимо", рекао је Додик.

Свечаној церемонији присуствовао је и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић који је рекао да ће ресорно министарство у сарадњи са осталим министарствима у Влади Српске предузети све радње како би била дигитализована дјела и заоставштина књижевника Бранка Ћопића.

Пројекат обнове куће чувеног српског писца реализовало је Министарство просвјете и културе Републике Српске и дио је политике и стратешких праваца културног развоја за период од 2017. до 2021. године.

Родни Грмеч чуваће ово мјесто, а од велике важности је да га и ми чувамо и његујемо заоставштину  великог књижевника Бранка Ћопића, поручила је Наталија ТривићПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.