Sign In

Подршка размјени студената

Објављено:

​Министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић рекао је да је један од стратешких  циљева Министарства просвјете и културе повећање мобилности студената и академског особља, за шта је ове године обезбијеђено 55 хиљада марака.

Он је данас разговарао са студентицама Драганом Мирошљевић, Теодором Прерад, Милицом Микић, Јованом Лукач и Татјаном Грабовац са Универзитета у Бањој Луци, које су потписале уговоре о додијељеним средствима за суфинансирање међународне размјене студената ради обављања стручне праксе у иностранству. 

„Уз подршку Министарства, студенти из Републике Српске боравиће на студијској пракси на акредитованим установама у Пољској, Италији, Бразилу, Њемачкој, Русији, Чешкој, Словенији, Аустрији, Швајцарској, Грчкој, Палестини и Турској“, рекао је министар Малешевић.

Била је ово прилика да студентице упознају министра Малешевића са условима студирања на матичним факултетима.

Драгана Мирошљевић, апсолвент хемије на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањој Луци боравила је на међународној размјени на сродном факултету у Кракову у Пољској.

„Мој ментор је био изненађен теоријским знањем које сам показала у Кракову, а ја сам се одушевила практичном наставом и опремљеношћу лабораторија у Кракову“, истакла је Мирошљевићева.

Милица Микић, студент четврте године физике на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањој Луци, студентску праксу обављаће у Љубљани у Словенији.

Три студентице Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци спремају се на стручну праксу у различитим земљама – студентица шесте године Теодора Прерад иде у Монастир у Тунису, студентица четврте године Јована Лукач у Палермо у Италији, док њена колегиница са исте године Татјана Грабовац иде у Грац у Аустрији.

Министар Малешевић пожелио је студентицама успјешно обављање праксе на универзитетима у иностранству, као и да стечена знања примијене у Републици Српској.

Министарство просвјете и културе суфинансира ове године 35 размјена студената и академског особља. Подржан је одлазак 27 студeнaтa првог, другог и трећег циклуса студија са јавних високошколских установа из Републике Српске ради студирања или обављања стручне студентске праксе у иностранству, одлазак шест професора са јавних високошколских установа из Републике Српске у иностранство ради образовног или научно-истраживачког рада, те долазак два професора са акредитованих високошколских установа из иностранства ради образовног или научно-истраживачког рада на високошколским установама у Републици Српској. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.