Sign In

Сјећање на земљотрес у Бањалуци

Објављено:

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић отворила је у Музеју Републике Српске изложбу под називом „50 година од земљотреса у Бањалуци /1969-2019/", аутора Миленка Ђорђевића.

Ђаковићева је истакла да је ова изложба изузетно значајна јер кроз фотографије и документацију подсјећа на размјере страдања и разарања.

„Није случајно да је изложба уприличена вечерас овдје у Музеју Српске који је смјештен у згради Дома радничке солидарности, саграђеној након земљотреса средствима помоћи страдалој Бањалуци“, рекла је Ђаковићева.

Она је нагласила да Министарство просвјете и културе Српске изузетно цијени и подржава изложбе и активности оваквог карактера, јер опомињу и подсјећају на историјски неизбрисиве догађаје, као што је био земљотрес.

„Часовник на Тгу Крајине није уништен, али су његове казаљке од јачине удара заувијек заустављене и подсјећају на велико разарање и страдање, и на живот који је настављен још интезивније од тих времена“, рекла је Ђаковићева.

Изложба говори о земљотресу који се догодио 1969. године, а састоји се од фотографија, докумената, новинских чланака који свједоче о тој катастрофи.

Бањалуку је 27. октобра 1969. године погодио разоран земљотрес јачине осам степени Меркалијеве скале у којем је 15 лица изгубило живот, више од 1.000 повријеђено, а нанесена је огромна материјалња штета.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.