Sign In

Образовање је покретачка снага развоја друштва

Објављено:

„Тренутно стање у образовању налаже да се свестрано сагледају и реално пројектују сви кључни аспекти развоја образовања, водећи рачуна о будућим животним и развојним потребама друштва у Републици Српској, поготово ако се има у виду да су образовање и наука покретачка снага развоја сваког друштва“, рекао је министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић отварајући данас Сајам занимања у Теслићу.

Министарство просвјете и културе Републике Српске организује по други пут Сајам занимања с циљем упознавања ученика завршних разреда основних школа са струкама и занимањима у средњем образовању, са фокусом на занимања која су потребна привреди.

„Министарство просвјете и културе у протеклом периоду радило је на успостављању система професионалне оријентације, повезивању друштвених партнера, како би ученици препознали своје потенцијале и склоности при одабиру занимања. Ефекти Првог сајма занимања који је одржан у мају 2016. године дали су смјернице за даљи наставак и континуитет у примјени у систему образовања Републике Српске“, потврдио је министар Малешевић.

У Републици Српској постоје развијени наставни планови и програми за 61 занимање трећег степена сложености и за 52 занимања четвртог степена сложености. Поред школовања у стручном и техничком образовању ученици се могу школовати и у четири смјера гимназије, као и за два занимања у области културе, те три занимања у области умјетности.

„Уважавајући потребе привреде за кадровима у области информационих технологија, те потребе машинске индустрије за кадровима оспособљеним за рад са CNC технологијама, Министарство просвјете и културе је одобрило увођење још два занимања четвртог степена сложености од школске 2017/18. године и то у струци Машинство и обрада метала - занимање техничар CNC технологија и у струци Електротехника - занимање техничар информационих технологија“, појаснио је министар Малешевић.

Сајам занимања у Теслићу посјетило је данас више од 9.000 ученика основних школа из цијеле Републике Српске који су имали прилику да из прве руке – од ученика, наставника и директора средњих школа добију информације о занимањима, могућностима запошљавања са одређеним занимањима, али и помоћ како да препознају своје потенцијале и склоности. Ученичка постигнућа представили су ученици средњих стручних школа са подручја Бање Луке, Добоја и Приједора, а учествовали су и привредници са подручја Теслића и Котор Вароша.

„Сајам занимања је добра прилика да се ученици деветих разреда данас упознају са занимањима и да сазнају с којим занимањем ће најбрже наћи посао“, рекао је директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић поздравио је учеснике Сајма и пожелио им успјех у даљим активностима.

Министарство организује Сајам занимања у сарадњи са Републичком агенцијом за развој малих и средњих предузећа. Партнери у организацији овог сајма су општина Теслић, Омладински комуникативни центар из Бање Луке и Завод за запошљавање Републике Српске а медијски покровитељ Радио-телевизија Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.