Sign In

Видео-игрице дио креативних индустрија

Објављено:

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић учестовала је у панел-дискусији посвећеној видео-игрицама - “Гејминг-умјетност, забава или нова индустрија?”, која је организована као завршница тродневног програма играња наjпопуларнијих видео-игара данашњице у Музеју савремене умјетности Републике Српске, у оквиру актуелне интерактивне изложбе „Игре и политика“.

Ђаковићева је током панел-дискусије напоменула да се видео-игрице могу користити и у образовном процесу, као дидактички материјал те да су до сада биле неправедно осуђиване као нешто што подстиче агресивност код дјеце, те их чини социјално неактивним и емоционално неинтелигентним.

“Најновији показатељи говоре да се видео-игрице могу користити у образовном процесу да прате одређена књижевна дјела. Треба пажљиво и под надзором родитеља усмјеравати дјецу да видео-игрице користе на најбољи могући начин”, истакла је Ђаковићева.

Она је напоменула да су видео-игрице дио креативних индустрија, које су једна од најбржих растућих грана економије у свијету.

“Ако узмемо у обзир да је у ЕУ око седам милиона људи директно или индиректно запослено у креативним индустријама, односно 3,3 одсто радно активног становништва ЕУ, онда се може само замислити какав је то потенцијал када су у питању економија и економски показатељи, па и за Републику Српску”, закључила је Ђаковићева.

Панел-дискусији присуствовао је и помоћник министра за научнотехнолошки развој Републике Српске Синиша Марчић, представници Музеја савремене умјетности Републике Српске, те дјеца предшколског и школског узраста са родитељима.​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.