Sign In

Зауставити покушај преноса надлежности у акредитацији

Објављено:

Ради објективног информисања јавности, Mинистарство просвјете и културе Републике Српске демантује наводе саопштења Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, објављеног на њиховој интернет страници, у којем се износи низ неистинитих тврдњи у вези с активностима Министарства просвјете и културе Републике Српске и Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске.

У саопштењу, које није потписано, изнесене су бројне неосноване оптужбе на рачун  Агенције Републике Српске као што су наводна обмана јавности, непризнавање, непримјена и неспровођење Оквирног закона о високом образовању у Босни и Херцеговини , те се позива на ''заустављање дјеловања у погледу осигурања квалитета у високом образовању Агенције за акредитацију високошколских установа РС и Министарства просвјете РС '', што представља неуставан и незаконит чин.

Одредбом члана 12. став 3 и 4 Правилника о унутрашњој организацији Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета БиХ прописано је да, у случају службеног одсуства или друге спријечености директора да обавља своју дужност, њега замјењује један од замјеника директора, те да акте из надлежности Агенције потписује директор, односно замјеници директора у његовом одсуству, по овлаштењу директора. У вријеме објављивања незаконитог саопштења, директор ове агенције био је на боловању, те у складу са цитираном одредбом Правилника није имао овлашћење да издаје налоге, укључујући и налог за објављивање спорног саопштења на интернет страници Агенције.

Замјеник директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ  из реда српског народа др Слободан Станић је, у складу са поменутом одредбом Правилника, одмах по објављивању незаконитог саопштења, објавио на интернет страници Агеније да се  у потпуности ограђује од тога, из чега је јасно да је директор Енвер Халиловић у спорном саопштењу изнио лични став који не представља и став институције, те да је то учинио на незаконит начин, супротно прописима о раду Агенције, прекорачивши границе својих овлашћења.

Министарство просвјете и културе Републике Српске истиче да у свом раду у потпуности поштује и примјењује све важеће прописе у области високог образовања, укључујући Оквирни закон о високом образовању у Босни и Херцеговини ("Службени гласник БиХ" бр. 59/07 и 59/09). 

Надлежности Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ у области акредитације су ограничене и сведене на именовање комисија стручњака на приједлог надлежних образовних власти, давање препоруке надлежним образовним властима и вођење Државног регистра акредитованих високошколских установа у БиХ.  Све остале активности у поступку акредитације су искључива надлежност надлежних образовних власти.

Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ није ENIC/NARIC центар БиХ и нема надлежности у области информисања и признавања у области високог образовања те у том смислу чињеница да ли је нека акредитована високошколска установа уписана у регистар не може бити услов за признавање диплома те установе ван БиХ.

И поред јасно прописаних надлежности,  директор Агеније БиХ условљава наставак процеса акредитације усвајањем аката који су у супротности са Уставом БиХ и законима о високом образовању, покушавајући да надлежности у области акредитације пренесе са нивоа ентитета/кантона и Дистрикта Брчко на ниво БиХ.  На тај начин, с једне стране, настоји да овој агенцији додијели нова и шира овлашћења, а с друге стране, не извршава овлашћења која су му повјерена Оквирним законом. 

Министарство просвјете и културе ће, у складу са закључцима Владе Републике Српске, који се односе на незаконито дјеловање директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, предузети све законом и другим прописима предвиђене мјере како би се спријечила даља злоупотреба положаја од стране директра Агенције Енвера Халиловића.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.