Sign In

Вриједан поклон Библиотеци у Кнежеву

Објављено:

​Министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић посјетио је данас Народну библиотеку Кнежево и том приликом уручио овој установи око 500 књига које је у хуманој акцији, подстакнутом кампањом Министарства „Читајмо заједно“, прикупио Радомир Тривић из Челинца у сарадњи са руководством Народне библиотеке „Иво Андрић“ Челинац и Одбора СПКД „Просвјета“ у Челинцу.

Министар Малешевић је овај гест оцијенио изузетно позитивним те позвао све оне који су у прилици да слиједе овакав примјер и поклоне књиге.

„Примјер несебичног поклањања књига Библиотеци у Кнежеву може послужити и другима као подстрек да на исти или сличан начин дају свој допринос обогаћивању фондова наших библиотека и тако учине да што већи број наслова буде доступан читалачкој публици широм Републике Српске“, рекао је министар Малешевић.

Он је појаснио да донација књига којом је значајно обогаћен фонд Народне библиотеке у Кнежеву на извјестан начин представља наставак оног што је Министарство започело кампањом „Читајмо заједно“ током протеклог мјесеца.

„У оквиру кампање, коју је Министарство пoкрeнулo у сaрaдњи сa Зaвoдoм зa уџбeникe и нaстaвнa срeдствa Истoчнo Сaрajeвo, остварени су добри резултати, откупљен значајан број књига које ће бити пoклoњeнe библиoтeкaмa у мање развијеним општинама а побољшана је и прoдajа књигa издaтих нa српскoм jeзику“, истакао је министар Малешевић.

Он је нагласио да је тиме остварен основни циљ кaмпaњe „Читajмo зajeднo“, а то је да пoдстaкнe грaђaнe дa купуjу и читajу нajбoљe нaслoвe дoмaћeг издaвaштвa, да ojaчa наше издaвaштвo и читалачку публику учини бројнијом.

Захвалност за донацију изразио је и директор Народне библиотеке Кнежево Зоран Ђорђевић, који је рекао да је књижни фонд Библиотеке, који је чинило 20.000 књига, од данас значајно повећан.

„Свака књига више у нашој библиотеци много значи, а ова донација која наш фонд чини богатијим за око 500 књига за нас је веома значајна“, рекао је Ђорђевић, оцијенивши да је она изузетно важна за цијелу општину Кнежево и све њене грађане.

Ђорђевић је захвалио и министру Малешевићу те изразио очекивања да ће читалачка публика у Кнежеву бити обрадована већим бројем наслова који су им од данас доступни.

Донација књига Народној библиотеци Кнежево, коју је обезбиједио Радомир Тривић, члан Управног одбора Народне библиотеке „Иво Андрић“ те Одбора СПКД ''Просвјета'' у Челинцу, великим дијелом представља дио његове приватне библиотеке, као и наслове из Библиотеке „Иво Андрић“, одређена издања „Просвјете“ из Челинца те поклон-пакете књига из штампарија „Гласа Српске“ и „Независних новина“.

Уручивању књига Библиотеци у Кнежеву, поред министра Малешевића, присуствовали су и Јелена Иванковић, директор Народне библиотеке „Иво Андрић“ Челинац и Борислав Максимовић, предсједник Одбора „Просвјете“ Челинац и уредник „Челиначких новина“.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.