Sign In

Повеља о сарадњи школа из Бање Луке и Београда

Објављено:

​С циљем изградње јаче везе између школа, ученика и наставника, данас је у Бањој Луци потписана Повеља о сарадњи и братимљењу Основне школе „Бранко Радичевић" Бања Лука и Основне школе „Никола Тесла" Винча, Гроцка - Београд, двије школе са највећим бројем ученика у Српској односно Србији.

Повељу о сарадњи и братимљењеу потписали су руководиоци ових установа - вршилац дужности директора Основне школе „Бранко Радичевић" Наташа Зрнић и директор Основне школе „Никола Тесла" из Винче Драгољуб Гачић у присуству савјетника министра просвјете и културе Републике Српске Бранке Топић-Павковић и начелника Одјељења за основно образовање и васпитање Гордане Дукић.

Савјетника министра Бранка Топић-Павковић истакла је значај овог чина који представља јаче повезивање двије школе, снажење њихове сарадње у смислу унапређења наставног процеса, али и будуће размјене наставника и ученика те уопште јачања братског односа нашег народа који живи са обје стране ријеке Дрине.

„Министарство просвјете и културе Републике Српске даје пуну подршку овом виду јачања веза између двије школе, као и свим другим активностима које воде ка унапређењу квалитета образовања. Само братимљење двије школе свакако ће ојачати њихову сарадњу у области размјене искустава, размјене наставника и ученика, као и других иницијатива у смислу иновативних начина, облика и метода рада у наставно-образовном процесу", рекла је савјетник  Бранка Топић-Павковић.

Она је нагласила да је основни циљ братимљења школа да се подстиче едукативна и наставна сарадња школа са подручја Републике Српске и Републике Србије.

Вршилац дужности директора Основне школе „Бранко Радичевић" Наташа Зрнић изразила је задовољство због братимљења и јачања сарадње двије најбројније школе у Републици Српској и Републици Србији, нагласивши да бањолучка Основна школа „Бранко Радичевић" броји 1.814 ученика, док Основна школа  „Никола Тесла" из Винче броји 2.400 ученика.

„Циљ потписивања повеље је унапређење сарадње и односа између двије школе, али и снажење односа између Републике Српске и Србије те очување заједничких историјских и културних вриједности српског народа", истакла је Зрнићева.

Према њеним ријечима, ово је један од начина и да ученици спознају вриједност јединства нашег народа, чијим се јачањем јача и његова будућност.

Директор Основне школе „Никола Тесла" из Винче Драгољуб Гачић изразио је посебно задовољство због потписивања повеље и прилике да двије школе унаприједе сарадњу, а тиме додатно оснаже и сарадњу два министарства – Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Министарства просвјете и културе Републике Српске, који су то и иницирали.

Он је изразио вјеру да ће дводневну посјету бањолучкој школи и Бањој Луци, заједно са наставницима и ученицима школе из Винче, искористити као увод за причу и сарадњу која ће бити дуготрајна.

У оквиру свечаности потписивања Повеље о сарадњи о братимљењу двије школе изведен је пригодан умјетнички програм који су припремили домаћини, ученици и наставници Основне школе „Бранко Радичевић". Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.