Sign In

Лектирска издања за школарце из Удружења „4+“

Објављено:

 

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић уручила је данас представници Удружења вишечланих породица „4+" Маргити Долежал лектирска издања откупљена у кампањи „Читајмо заједно" коју Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево проводи већ трећу годину.

„У склaду сa пoпулaциoнoм пoлитикoм, oве године дио од откупљених књига поклањамо Удружењу грађана ,,4+" јер им недостају лектирска издања и на овај начин ћемо обрадовати школарце и олакшати им учење ", рекла је Ђаковићева и додала да се вјерује да ће ова активност Министарства која се, углавном, одвија у предпразничном расположењу, мотивисати и друге када је у питању одабир поклона у периоду који нам слиједи.

Ђаковићева је истакла да је дио књига откупљен у кампањи намијењен библиотеци која је у оснивању у Станарима.

У овој кампањи која је трајала у мјесецу октобру грађани су купили 274 књиге или 118 наслова. Исто толико књига откупило је Министарство просвјете и културе Републике Српске за потребе Удружења „4+" и библиотеке у Станарима.

Министарство просвјете и културе већ трећу годину, у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, реализује кампању ,,Читајмо заједно". Ова активност Министарства просвјете и културе одвија се у мјесецу октобру, мјесецу књиге, а ријеч је о креативно осмишљеном откупу књига којим се жели подстаћи култура читања  и ојачати домаће издаваштво и продукција, те обогатити библиотечки фондови.

Ђаковићева је подсјетила да је у току редовни откуп књига који Министарство просвјете и културе Републике Српске спроводи бијенално, тако да издавачи регистровани у Републици Српској имају прилику доставити издања која су објављивали у 2017. и 2018. години. Конкурс је отворен до 26. децембра текуће године.

Представница Удружења „4+" Маргита Долежал захвалила се Министарству и Заводу за уџбенике на донацији књига и истакла да су лектирска издања дјеци из вишечланих породица веома потребна.

Представник Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Владимир Гајић изразио је задовољство што је Завод и ове године у сарадњи са Министарством успјешно реализовао кампању „Читајмо заједно". Навео је да су многа предузећа помогла у обезбјеђивању књига за библиотеке и да до краја године траје попуст од 20 одсто за предузећа и институције које желе да библиотекама са скромним фондом поклоне књиге.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.