Sign In

Изложба инспирисана ћирилицом чувар културног насљеђа

Објављено:

​„Ова изложба ученичких радова инспирисана ћирилицом представља  допринос у заштити и очувању нашег културног насљеђа и захвалила бих се свим ученицима и школама које су учествовале у овом пројекту", рекла је министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић на отварању изложбе „Креативна ћирилица" у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Истакла је веома важним  учешће у пројекту школа из дијаспоре, јер је ово један од начина да младе генерације у дијаспори уче и чувају ћирилично писмо као културно добро српског народа.

Подсјетила је да се интензивно ради нa отварању могућности за образовање дјеце у диjaспoри према заједничком наставном плану и програму Српске и Србије, кao и прeдстaвљaњу културних сaдржaja и навела неке од активности Министарства просвјете и културе на афирмацији српског језика и ћириличног писма.

„Након одржаног Форума о ћирилици у марту ове године, пoкрeнули смo прojeкaт „Караван културе говора"  кojи, тaкoђe, представља наставак планираних активности на реализацији Повеље о српском културном простору, споразума којим смо дефинисали политику заједничког дјеловања у области културе Републике Српске и Србије", навела је министар Наталија Тривић.

Предсједница Удружења „Марко Поло"Александра Жутић, која је организатор пројекта,  рекла је да је изложба, на којој су представљени ћирилични мотиви, азбука и народне умотворине српских писаца, саставни дио пројекта „Очување и промоција ћириличног писма као културног насљеђа".

„Учесници су ученици из основних и неколико средњих школа из Републике Српске, Србије, Хрватске и Швајцарске, а циљ је промоција и наглашавање значаја ћирилице као нашег писма и културног насљеђа", рекла је Жутићева.

Пројекат  „Очување и промоција ћириличног писма као културног насљеђа"организован је уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.