Sign In

Успјешнија културна сарадња

Објављено:

Поводом свечаног отварања манифестације „Дани Српске у Србији", министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић примила је помоћника министра за међународну сарадњу у Министарству културе и информисања Републике Србије Асју Драча Мунтеан, генералног конзула Републике Србије у Бањој Луци Владимира Николића, управника Народног позоришта у Београду Ивану Вујић-Коминац и директора Народног позоришта Републике Српске Ненада Новаковића.
 

                На састанку је указано на опредијељеност Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства културе и информисања Србије за успостављање тјешње сарадње на српском културном простору.

                „Ова манифестација је прилика да установе културе из Србије представе своја остварења нашој публици, да се боље упознамо и успостављамо тјешњу сарадњу јер култура не познаје границе", рекла је министар Наталија Тривић.

                 Она је потврдила да су установе културе Српске и Србије успоставиле добру сарадњу и да ће та сарадња убудуће бити још успјешнија.

„У складу са потписаном Повељом о српском културном простору, наш заједнички циљ је очување културног и националног идентитета српског народа и на томе ћемо заједно радити и убудуће", истакла је Тривићева.  

                Помоћник министра за међународну сарадњу у Министарству културе и информисања Републике Србије Асјa Драча Мунтеан похвалила је досадашњу сарадњу, истакла да ће у оквиру „Дана Србије у Српској" бити представљен квалитетан културни програм који је конципиран с љубављу.

 Директори националних театара Републике Српске и Србије Ненад Новаковић и Ивана Вујић-Коминац најавили су у наредној години рад не копродуцентској представи, као и размјену репертоара и узајамне наступе на фестивалима, те заједнички наступ према европским фондовима.

Мaнифeстaциja "Дaни Србиje у Српскoj", одржава се од 10. дo 24. октoбра, означавајући нaстaвaк дoбрe и плoдoнoснe сaрaдњe измeђу Србиje и Рeпубликe Српскe у свим сeгмeнтимa. У фокусу овогодишње манифестације је култура, па ће се Србиja публици у Републици Српскoj прeдстaвити сa oсaм изрaзитo вријeдних културних дoгaђaja у нeкoликo грaдoвa.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.