Sign In

​ Стимулативним мјерама до повећања уписа ученика у дефицитарна занимања

Објављено:

„За скоро 600 ученика првог разреда средњих школа који су уписали дефицитарна занимања у школској  2020/2021. години Влада Републике Српске обезбиједила је мјесечне стипендије у износу од 100,00 КМ, те ће сносити њихове трошкове превоза од куће до школе и назад“, рекла је ово министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић након одржавања данашње, 87. редовне сједнице Владе Републике Српске, на којој је усвојена и Информација о реализацији уписа ученика у  дефицитарна занимања за школску 2020/2021. годину.

Она је истакла да ове стимулативне мјере представљају опредјељење Владе Републике Српске да заједно са привредном заједницом креира усмјерене уписне политике.
„Овом стимулативном мјером Владе Републике Српске и Министарства просвјете и култутре утицано је на повећање уписа ученика у дефицитарна занимања, а што је резултат усаглашавања уписне политике са потребама привреде и тржишта рада“, рекла је министарка Тривић.
Она је напоменула да ће Министарство просвјете и културе ова средства дозначити јединицама локалне самоуправе у којима се налазе школе које уписују дефицитарна занимања, те ће тим путем бити исплаћиване ученицима, што је у складу са законском регулативом која се односи на стипендирање ученика у Републици Српској.
Упис ученика у дефицитарна занимања, како је рекла министарка Тривић, реализован је у 32 средње школе у 27 јединица локалне самоуправе у Републици Српској, са укупно уписаним 591 учеником.

Говорећи о стању у школама након прве седмице у новој школској години и првим случајевима заразе ученика и наставног особља, министарка Тривић је изразила задовољство организацијом наставе и одговорношћу свих запослених, и када је ријеч о наставном процесу и онлајн настави, и када је ријеч о придржавању свих прописаних мјера и процедура.
Она је још једном  апеловала на све грађане да поштују прописане мјере превенције и заштите како би могућности заразе свих, ученика, наставног и ваннаставног особља, као и свих грађана биле сведене на минимум.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.