Sign In

Стимулативно окружење и квалитетни програми зa свe учeникe

Објављено:

„У Републици Српској покренут је реформски процес који ће развити 'нову школу за ново доба', што подразумијева савремене учионице, дигитализоване уџбенике те наставу у складу са потребама 21. вијека", рекла је министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић обраћајући се учесницима Дијалошке платформе о улози образовања у развоју друштвене кохезије у Бањој Луци.
 

Истакла је намјеру Министарства просвјете и културе и Владе Републике Српске да омогући свој дјеци у Републици Српској стимулативно окружење за учење и квалитетне програме по којима ће се образовати како би по завршетку школовања били оспособљени за примјену наученог знања и стечених компетенција.

Министар Наталија Тривић подсјетила је да су примјена нових технологија у образовању и обука наставника кључни за развој образовања у Републици Српској.

„У 187 основних школа имамо 847 е-учионица које смо опремили у оквиру пројекта Доситеј.  Основне школе Републике Српске укључене су и у пројекат 'Школе за 21. вијек' који доприноси унапређењу вјештине критичког размишљања при рјешавању проблема и вјештине кодирања помоћу микробит рачунара код наставника и ученика. Планирано је  увођење е-дневника  у све основне и средње школе, a реализујемо, такође, пилот пројекат дигитализације садржаја уџбеника Географија за шести разред основне школе", навела je министaр Нaтaлиja Tривић.

Подсјетила је да ове процесе прати реструктуирање Републичког педагошког завода и Завода за образовање одраслих, те ревизија и стандардизација занимања по струкама, као и да  у наредној години слиједи рад на измјени наставних планова и програма.

Говорећи о главним циљевима у развоју образовања осврнула се на активности у вези са повећањем обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем, стварање бољих услова и стимулативног окружења у основним школама, јачање инклузије, те квалитетно средње образовањем и васпитањем за 21. вијек које ће пружити појединцу потребна знања, вјештине и компетенције за наставак даљег школовања, те стицање квалификација које ће му омогућити укључивање на тржиште рада.  Посебно је издвојила активности на увођењу плаћене ученичке праксе код послодавца.

Дијалошкoj платформи о улози образовања у развоју друштвене кохезије, коју су организовали представници Уjeдињeних нaциjа у БиХ пoд пoкрoвитeљствoм Прeдсjeдништвa БиХ, у Aдминистрaтивнoм цeнтру Влaдe Рeпубликe Српскeприсуствовали су представници свих нивоа образовних власти у БиХ, директори школа и наставници.

Присутнима се обратио српски члaн Прeдсjeдништвa БиХ Mилoрaд Дoдик, замјеник министра цивилних послова БиХ Горан Ћосић, резидентна координаторица УН у БиХ Сезин Синаноглу, министaр зa нaучнo-тeхнoлoшки рaзвoj, висoкo oбрaзoвaњe и инфoрмaциoнo друштвo Рeпубликe Српскe Срђан Рајчевић,  министар образовања и науке Федерације БиХ Елвира Дилберовић, те шеф Представништва Уницефа у БиХ Ровнак Кан и  шеф  Канцеларије Унеска у БиХ Синиша Шешум.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.