Sign In

Оснаживање позоришног стваралаштва за дјецу

Објављено:

„Међународни фестивал позоришта за дјецу, који овогодишњим издањем обиљежава  пунољетство, има све компоненте које доприносе развоју културног идентитета, очувању традиције, подстицање знања и креативности", истакла је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отварајући ово посебно издање Фестивала у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Она је важном оцијенила и фестивалску компоненту која отвара врата упознавању различитости и љепоте других култура, оснаживању сарадње и стварању нових пријатељстава.

"Радује ме што овако важна културна манифестација ове године обиљежава пунољетство, али и досљедност визије Дјечијег позоришта Републике Српске да овим и сличним пројектима доприноси оснаживању позоришног стваралаштва за дјецу", рекла је Тривићева.

Она је нагласила да овим фестивалом, који његује разноликост умјетничког израза, на најљепши начин подстичемо развој васпитања и образовања наше дјеце и управо та компонента је важна за развој повјерења, солидарности, поштовања других и очувања сопствених вриједности.

Министарка Тривић је напоменула да ће Министарство просвјете и културе и убудуће свесрдно подржавати програмске активности Дјечијег позоришта Републике Српске.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић рекла је да ће током 18. Фестивала "Бањалука 2019" наступити позоришта из 10 држава, из Русије, Србије, Италије, Пољске, Словеније, Словачке, Сјеверне Македоније, Хрватске, Бугарске и БиХ.

Маринковићева је рекла да је поносна на ансамбл Дјечијег позоришта Републике Српске и на запослене, који су успјели све постићи без велике помоћи са стране у организационом смислу.

"Читајући књиге више ћемо завољети театар, боље ћемо разумјети свијет у којем живимо и бићемо бољи људи", рекла је Маринковићева, истичући да је под кровом Дјечијег позоришта Републике Српске ишчитано много књига.

Фестивал је отворен представом "Извини, мама" Дечијег позоришта из Суботице, прошлогодишњег побједника.

За седам дана трајања Фестивала публика ће имати прилику да дневно погледа по три различите представе, а с обзиром на то да се поједине представе играју у два термина, овогодишњи Фестивал обиљежиће укупно 23 извођења представа.

Представе ће бити игране на великој и малој сцени Дјечијег позоришта Републике Српске, као и на великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

Селектор Фестивала је Предраг Бјелошевић, а у стручном жирију су режисер из Београда Јовица Павић, драматург и режисер из Загреба Селма Париси Соколовић, која живи и ради у Лондону, те глумица-луткар Дјечијег позоришта Републике Српске Божана Бијелић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.