Sign In

Ученици заинтересовани за ново занимање

Објављено:

​Помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Коцић Ћућић присуствовала је данашњој промоцији новог занимања пословно-информатички техничар у Економској школи у Добоју, као јединог новог занимања које се уводи од школске 2019/2020. године.

Она је истакла да је Министарство просвјете и културе и ове године водило уписну политику усмјерену на повезивање тржишта рада и образовања, те да је  увођење новог занимања један од важних резултата такве уписне политике.

„Пословно-информатички техничар је једино ново занимање које уводимо од наредне школске године и уписаће се управо у Добоју. Иницијатива је потекла од стручних радника, наставника школе и мислим да је изузетно важно да сви заједно допринесемо једној атрактивнијој слици образовања те да покушамо наћи начине да испунимо захтјеве тржишта рада", рекла је помоћник Радмила Коцић Ћућић те исказала наду да ће, као и претходних година, у свим новоформираним одјељењима бити попуњена сва мјеста.

Она је нагласила да је битна и хоризонтална и вертикална проходност, односно да постоји могућност похађања неког сличног смјера на факултетима.

„Вјерујем да ће ученици који упишу ово занимање стећи довољно знања да по завршетку средње школе лако наставе школовање", рекла је Ћућићева.

Она је подсјетила да су претходних година уведена и друга занимања, као што су техничар моделар обуће, ЦНЦ техничар, техничар информационих технологија, те да је за сва ова занимања исказан велики интерес међу ученицима.

„Ми ћемо настојати да у сарадњи са нашим партнерима и послодавцима учинимо све да дјеца која заврше занимања за која се школују у Републици Српској  буду одмах спремна за рад у предузећу или да наставе школовање", додала је помоћник Радмила Коцић Ћућић.

Она је напоменула и да је Министарство просвјере и културе започело рад на једној  свеобухватној изради стандарда занимања у коју ће бити укључено и ново занимање - пословно-информатички техничар.

Директор Економске школе Добој  Тијана Васиљевић Стокић истакла је да је иницијативу за увођење новог занимања покренула школа на основу постојећих података Завода за запошљавање и потреба исказаних од стране  Привредне коморе Републике Српске, односно послодаваца.

„Сматрамо да је увођење новог знаимања у нашој школи друштвено, привредно и образовно оправдано, јер сами подаци Привредне коморе Републике Српске потврђују да је око 5.000 људи запослено у овом сектору, који се односи на примјену информационих технологија у области економије", рекла је директор Тијана Васиљевић Стокић и додала да се пословна информатика  изучава и на факултетима.

Она је нагласила да су током прва два дана уписа оправдана сва очекивања, јер је исказана велика заинтересованост ученика за ново занимање те да је од 24 мјеста остало само неколико непопуњених.

„Очекујемо да ће ђак након четири године проведених у нашој школи бити оснажен те развити вјештине и знања потребна за рад у овој области која тржиште рада тражи", закључила је Стокићева. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.