Sign In

Сцена је мјесто за поетску магију

Објављено:

О значају поезије, стваралачком процесу и њеној промоцији разговарано је на радионици коју су са троје средњошколаца - Миланом Видовићем, Дејаном Билбијом и Маријом Шормаз одржали чланови бањолучког бенда „Џез поези кабаре" Небојша Курузовић и Саша Берендика на сцени Дома омладине у Бањој Луци.

Пета радионица је искуствена награда коју је за ученике награђене у области поетског стваралаштва на конкурсу „Зашто је култура (мени) важна? обезбиједило Министарство просвјете и културе Републике Српске  у сарадњи са умјетницима. Уједно је у сaрaдњи сa РTРС-oм снимљена пета емисија из циклуса „Meни je вaжнa!", кoja je диo кaмпaњe пoпулaризaциje умjeтнoсти и културe тe aфирмaциje млaдих тaлeнaтa зaoкружен  кoнкурсoм ,,Зaштo je културa (мeни) вaжнa?".

„Разговарали смо о три теме, а то су зашто пишу поезију и шта им значи, како је пишу и како је промовишу. Савјетовали смо им да што више говоре своју поезију и да је јавно износе а не да се фокусирају само да издају књигу", испричао је Небојша Курузовић.

Саша Берендика се осврнуо на значај конкурса „Зашто је култура (мени) важна?" за младе ствараоце.

„Велика је ствар када као средњошколац добијете прилику да своју поезију говорите пред  другима, када добијете прилику да станете пред камере и размијените искуства са својим вршњацима, али и искуснијим ствараоцима, а иза свега тога стоји Министарство просвјете и културе и Радио-телевизија Републике Српске", истакао је Берендика.

Он је додао да је читао текстове  њихових пјесама неколико пута, али много је другачије када чујеш како неко говори своју поезију, јер кроз јавни наступ можеш да упознаш аутора који је то радио.

„Као посебан утисак издвојио бих позитивну енергију коју носе ови млади људи, као и њихова промишљања о поезији и значају промовисања поезије путем нових медија", рекао је Берендика.

Средњошколци су се сложили да је конкурс „Зашто је култура (мени) важна?" отворио простор за младе ствараоце, јер им је дата прилика да своје стваралаштво представе широј јавности на најљепши начин.

Ученик другог разреда Технолошке школе у Бањој Луци Дејан Билбија сматра данашње дружење невјероватним искуством.

„Уживао сам данас са колегама и члановима ᾽Џез поези кабареа᾽. Причали смо о нашем стваралаштву, али и раду", рекао је Дејан.

Ученица другог разреда Економске школе у Бањој Луци Марија Шормаз види поезију као најлакши начин да изрази креативност.

„Поезија је најлакши начин да све што имате да кажете изађе из вас и, можда, нађе пут до некога ко то може да схвати. Једноставно, поезија је врста магије", рекла је ова млада поетеса која је уживала у прилици да размијени искустава са вршњацима и члановима „Џез поези кабареа".

Ученика четвртог разреда бањолучке Гимназије Милана Видовића одушевила је идеја самог „Џез поези кабареа", јер, изворно, поезија, од Шекспира па на овамо, припада сцени.

„Музика може да одигра велику улогу у томе како се представља одређена пјесма, као и тишина, уосталом, као најјачи звук који може да буде. Може да придода, али и да одузме", сматра Милан.

Кoнкурс „Зашто је култура мени важна?"  биo је нaмиjeњeн учeницимa срeдњих шкoлa, а нaгрaђeн је 31 учeник из сљeдeћих oблaсти: књижeвнoст, пoeзиja, визуeлнe умjeтнoсти и дизajн, музикa, фoтoгрaфиja, дрaмскa умjeтнoст, филм и aнимaциja.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.