Sign In

Кључна улога наставника у унапређењу образовања

Објављено:

„Желимо да направимо стимулативно окружење у школама, да вратимо дигнитет нашем образовном систему, да се поштују наставници и професори јер се на њиховој стручности гради образовни систем Републике Српске",  рекла је министар просвјете и културе мр Наталија Тривић након данашњег састанка са члановима Одбора за реформу образовања и Експертског тима о предстојећим корацима у реформи предшколског, основног и средњег образовања у Српској. 

Она је појаснила да ће се реформа образовања односити на иновирање наставних планова и програма који повлаче иновиране уџбенике, дигитализацију уџбеника, те едукацију кадра а све с циљем да дјеца имају исходе знања које ће моћи да примијене у даљем свом развоју.

Експертски тим заједно са Одбором за реформу образовања има задатак да сачини до краја новембра смјернице и утврди примарне задатке на које ће се реформа образовања односити.

„С обзиром да се сада креирају и буџети за наредну годину, ово је право вријеме да видимо шта је то што ће бити примјењиво већ у наредној години а шта ће бити дио изградње Стратегије развоја образовања која би требала да се планира од 2022. до 2030. године", истакла је министар Наталија Тривић.

Указала је на позитивне реакције наставног кадра и захвалила им на спремности да дају свој допринос развоју образовног система Републике Српске.

„Уколико наш ђак одлази у школу с радошћу и није оптерећен притисцима и сувишним стварима које треба да научи, имаћемо срећно и задовољно дијете", рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, процес реформе образовања је процес континуитета, има ствари које ће бити видљиве из године у годину, али и ствари које ће бити видљиве дугорочно.

„Наставни кадар мора бити едукован у складу са иновираним наставним плановима и програмима на начин да  интерактивном наставом  заинтересује дјецу да учествују у стицању знања", истакла је министар Наталија Тривић.

Руководилац Експертског тима Нина Нинковић рекла је да промјене у образовном систему треба да учине да дјеца радо иду у школу.

„Дијете је у фокусу свих наших интересовања, али наставник је кључ рјешења свих могућих питања у образовању тако да ће наставници и њихова доедукација и уопште наставни кадар бити један од значајних елемената свих реформских процеса које планирамо предузети", рекла је Нинковићева.

Помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Весна Недељковић, која је члан Експертског тима, изразила је захвалност и подсјетила да Србија већ трећу годину спроводи реформу.

„Наша жеља је да што више приближимо наше образовне системе. Јесте дијете у фокусу, али без обзира на све напредне системе, морамо бити пажљиви да их прилагодимо нашем националном бићу и да утемељимо оно што је најбоље у нашој историји, култури и традицији", истакла је Недељковићева.  Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.