Sign In

Унапређење сарадње са Србијом у области образовања

Објављено:

Тимови стручњака за области предшколског, основног и средњег образовања у Министарству просвјете и културе Републике Српске, на челу са помоћником министра за предшколско, основно и средње образовање Радмилом Коцић Ћућић, састали су се у Београду са  експертским тимовима Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и током дводневног састанка разговарали о будућим заједничким активностима и могућностима унапређења васпитно-обрaзовног система са потребама савременог друштва.

Представљајући колегама из Србије важност и настојања да се наставни планови и програми што више прилагоде потребама сваког дјетета, помоћник Радмила Коцић Ћућић је нагласила да се у Републици Српској планира оснивање и рад ресурсних центара који би вршили процјене и предлагали установама прилагођене планове и програме за свако дијете, а садржавали би и конкретне мјере и активности за рад са сваким дјететом.

„Министарство просвјете и културе Републике Српске има намјеру оснивања два ресурсна центра, једног у Бањој Луци и другог у Фочи, а ради помоћи предшколским установама, основним и средњим школама у раду са дјецом са сметњама у развоју", рекла је  Ћућићева.

Она је нагласила да би се формирањем ресурсних центара пружила подршка свим васпитно-образовним установама у овој области у Републици Српској с обзиром да већина установа нема запослене стручне сараднике дефектологе.

Када је ријеч о темама из области предшколског васпитања образовања, разговарано је и о  капацитетима у предшколским установама за отварање нових радних мјеста, о могућности организације припремног предшколског програма у приватним предшколским установама те о информационом систему е-управа и е-упис за упис дјеце у предшколску установу и први разред основне школе.

Посебна тема разговора односила се на стручно усавршавање и професионални развој наставника и сручних сарадника у области основног васпитања и образовања, о искуствима и резултатима  полагања завршног испита – мале матуре, као и о заједничким наставним плановима и програмима за предмете из националне групе.

Неизоставна тема разговора било је унапређење области средњег образовања, и посебно средњег стручног образовања, и његовог повезивања са тржиштем рада те могућностима успостављања дуалног система образовања, квалитету практичне наставе и сарадњи са привредницима, са освртом на позитивне примјере из Србије.

Саговорници су се усагласили око важности питања заједничких наставних планова и програма за националну групу предмета, те договорили одређене активности у том првацу.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.