Sign In

Богатство природног наљеђа

Објављено:

​Нову сталну изложбену поставку Природњачког одсјека Музеја Републике Српске отворила је данас помоћник министра за културу Тања Ђаковић, која је истакла да нова поставка природњачке збирке значајно обогаћује досадањшу презентовану музејску грађу.

Она је нагласила важност Музеја Републике Српске као централне музејске установа Републике Српске, која поред културног, баштини и свеукупно природно насљеђе наших простора. 

„Опсежна документована грађа,  путем експоната, паноа и публикација је представљена кроз савремен приступ у музеолошкој пракси. На веома интересантан, лако сагледљив начин, ова поставка приказује богатство природног насљеђа на нашим просторима тако да посјетиоци могу да на једном мјесту  виде и упознају се са многим врстама из наше флоре и фауне, које  иначе ријетко сусрећу у природи", рекла је Ђаковићева.

Она је изразила очекивања да ће нова природњачка поставка  посебно привући младу публику у Музеј, што је, како је рекла, са становишта Министарства просвјете и културе посебно значајно, с обзиром да је развој публике један од пет стратешких циљева  зацртаних у Стратегији развоја културе  Републике Српске.

„Други, једнако важан сегмент је и улога коју ова поставка може да има у образовном процесу. Осмишљена тако да  прати наставне планове и програме, ова поставка је изузетно погодна за одржавање музејских часова, јер пружа прилику ученицима да све оно што уче према плану и програму градива из биологије виде и доживе на најнепосреднији начин", додала је Ђаковичева.

Аутор сталне поставке Природњачког одсјека, која носи назив „Живи свијет наших крајева", је Бранислав Гашић, музејски савјетник. 

Он је истакнуо да је основна намјера нове поставке подизање свијести посјетилаца о богатсву, разноликости, значају и угрожености живог свијета у нашим крајевима.

„Ова изложбена поставка замишљена je тако да прикаже најважнија и најраспрострањенија природна станишта која постоје на територији Републике Српске, као и васкуларну флору, флору гљива и фауну кичмењака која их настањује. Те три скупине живих бића одабране су зато што и, иначе, имају највећи утицај на опстанак људске врсте, пошто пресудно утичу на цијелу биосферу", рекао је Гашић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.