Sign In

Техничка школа у Градишци савремено опремљена

Објављено:

„Техничка школа у Градишци је савремено опремљена кроз различите донације да би ученицима обезбиједила практичну наставу идентичну са оним што их очекује на радном мјесту", рекла је министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић током посјете овој школи.

Обилазећи кабинете за практичну наставу у овој школи заједно са директором Владом Томићем, министар Наталија Тривић изразила је задовољство опремљеношћу школе савременим ЦНЦ и мехатроничким машинама и истaклa дa je oвa шкoлa пионир у увођењу дуалног образовања у Републици Српској и БиХ.

„Школа је опремљена савременом технологијом на којој се обучавају ученици за техничара ЦНЦ машина и техничара мехатронике. Некада занат није оно што је сада. Ученици се обучавају на дигиталној опреми а већину их чека радно мјесто по завршетку школе", рекла је Тривићева.

Она је додала да ученици ове школе обављајући праксу сами израђују одређене производе за локалну заједницу и на тај начин виде одмах вриједност свог труда и рада.

„Привреда у Градишци је спремна да прихвати ученике на стручну праксу и понуди им запослење након обављене стручне праксе. Свима је у интересу да имају школоване кадрове а развој привреде можемо имати ако имамо школован кадар и задовољне раднике", рекла је Тривићева.

Она је истакла да је њена намјера да обиђе већину средњих техничких школа како би увезала све субјекте с циљем израде уписне политике прилагођене у потпуности потребама тржишта рада сваке локалне заједнице, односно повећања степена запошљивости по завршетку средње школе.

„Рад руководства Техничкe школe и свих запослених примјер je у ком смјеру треба ићи средње стручно образовање у Републици Српкој и БиХ", рeклa je Tривићeвa.

Директор Техничке школе Градишка Владо Томић истакао је да ова школа има сарадњу са привредницима гдје усмјерава ђаке на праксу, након чега они у највећем броју остају да раде.

Навео је успјешан примјер сарадње са компанијом „Тикт мануфактура" која прима на праксу ученике Техничке школе у Градишци који се школују у области машинства и обраде метала.

„Покушавамо да обезбиједимо да пракса буде плаћена а тренд је у посљедње вријеме да добар дио ученика након завршетка школе нађе запослење у тим фирмама. Имамо савремене машине које су нам донирале компаније и други донатори и ученици након теоријског дијела обуке могу да усаврше и практично примијене научено", рекао је директор Томић.

Министар Наталија Тривић и директор Владо Томић посјетили су и компанију „Тикт мануфактура" у Градишци, гдје су са руководством разговарали о пословању ове компаније и ученичкој пракси.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.