Sign In

Посјећена изложба фотографија у Солуну

Објављено:

У оквиру „Дана културе Републике Српске у Солуну“ синоћ (10.05.2019) је отворена изложба фотографија Музеја савремене умјетности Републике Српске „Реално, Симболично, Имагинарно“, која представља савремену фотографију насталу на простору Републике Српске, а чији су аутори Драго Вејновић, Ненад Малешевић и Тајана Дедић Старовић.

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић истакла је да Музеј савремене умјетности Републике Српске и ова три аутора овом изложбом пружају могућност грчкој публици да се боље упозна са радом домаћих савремених аутора и на тај начин су учинили видљивијом Републику Српску.

„Ријеч о изложби која представља три генерације аутора који приказују три различита аспекта стварности. Сваки од њих је посебан на свој начин, а оно што их повезује је врхунски квалитет“, додала је Ђаковићева.

Кустос изложбе Младен Бањац истакао је да се изложбом „Реално, Симболично, Имагинарно“, која самим називом сугерише три гледишта аутора, Музеј савремене умјетности Републике Српске први пут представио у Грчкој.

„Професор Драго Вејновић доноси портрете рађене у специфичној старој техници, који на извјестан начин директно комуницира са посматрачем, затим Ненад Малешевић са својим циклусом `Гетеов поглед` из 2014. године, који се налази у колекцији  Музеја, те фотографије Тајане Старовић Дедић, као представнице независне сцене, а чије дјело представља нови свјежи поглед  на фотографију“, рекао је Бањац.

Он је истакао да је изложба одлично уклопљена у алтернативни галеријски простор у којем је постављена у Солуну те потврдио да је током два дана посјећена на завидном нивоу.

Бањац је посебну захвалност изразио Представништву Републике Српске у Солуну које је исказало изузетну сусретљивост и пружило пуну подршку у реализацији саме изложбе, као и у цјелокупној организацији „Дана Републике Српске у Солуну“.

Поред Музеја савремене умјетности Републике Српске, који се представио изложбом савремене фотографије, у оквиру  „Дана Републике Српске у Солуну“ представљено је и Дјечије позориште Републике Српске,  и то представом „Одисеј- сан о повратку“ те Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, учешћем на  Међународном сајму књига у Солуну.

У оквиру „Дана културе Републике Српске у Солуну“ одржано је и предавање проф. историје Боривоја Милошевића „Срби и Грци у новијој историји“  на Универзитету Македонија у Солуну.

„Дани културе Републике Српске у Солуну“ организoвани су први пут ове године с циљем да се грчкој публици представи култура Републике Српске и савремени израз наше умјетности.​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.