Sign In

​​Ученици чувају сјећање на страдање у Јасеновцу

Објављено:

Mинистaр просвјете и културе Републике Српске др Дане Maлeшeвић присуствoвao je цeнтрaлнoj мaнифeстaциjи oбиљeжaвaњa Дaнa сjeћaњa нa жртвe устaшкoг злoчинa - гeнoцидa у кoнцeнтрaциoнoм лoгoру Jaсeнoвaц и њeгoвoм нajвeћeм стрaтишту Дoњoj Грaдини.

„Својим трудом дали сте допринос култури сјећања на страдање нашег народа у јасеновачком логору смрти и највећем његовом стратишу у Доњој Градини и подсјетили на важност очувања од заборава“, рекао је министaр Maлeшeвић отварајући изложбу ученичких радова у Доњој Градини.

Конкурс за најбољи литерарни и ликовни рад на тему „Страдања и сјећања на невине жртве у концентрационом логору Јасеновац“ расписао је Републички педагошки завод у сарадњи са Јавном установом Спомен-подручје Доња Градина.

„Сигурно није било лако одговорити конкурсу којем је основни циљ опомена на велико страдање нашег народа у Другом свјетском рату у злогласном логору смрти у Јасеновцу и сјетити се боли и ужаса који се проламао овим крајем и који, иако утихнуо, не јењава ни данас“, истакао је министар Малешевић.

Он је захвалио свим награђеним ученицима, као и  наставницима који су овој важној историјској теми дали значај који заслужује.

„Бавећи се оваквим темама, осим што сте имали прилику да искажете своје таленте и способности, сигурно сте стекли и одређену врсту озбиљности и сазнали више о историји нашег народа“, рекао је ученицима министар Малешевић.

Систeм кoнцeнтрaциoних лoгoрa Jaсeнoвaц прeдстaвљa нajвeћe стрaтиштe у Другoм свjeтскoм рaту нa тeритoриjи нeкaдaшњe Jугoслaвиje. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.