Sign In

Кинеска донација израз пријатељске подршке

Објављено:

Донацију Народне Републике Кине Републици Српској у виду дезинфекционих средстава намијењених школама и Универзитету у Бањој Луци примили су данас министар просвјете и културе Наталија Тривић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.

Донацију је уручила замјеник амбасадора Народне Републике Кине у БиХ Џоу Јан (Zhou Yan) у просторијама Студентског центра „Никола Тесла" у Бањој Луци.

Министар Наталија Тривић је истакла да је ријеч о веома значајној донацији намијењеној основним и средњим школама у Републици Српској за дезинфекцију површина те за личну хигијену, исказавши за то захвалност Народној Републици Кини.

„Дугујемо захвалност Народној Републици Кини, као и њеним грађанима, који исказују пријатељство и који су, поред досадашње спремности на сарадњу у бројним аспектима, у овако важном тренутку исказали подршку Републици Српској у спровођењу свих превентивх мјера за спречавање појаве и ширења корона вируса", рекла је Тривићева.

Она је напоменула да ће ова донација, с обзиром да школе у Републици Српској тренутно не раде, бити ваљано преусмјерена према приоритетним потребама дјеловања на сузбијању појаве и ширења корона вируса у Републици Српској, о чеми ће одлучити Републички штаб за ванредне ситуације.

Говорећи о досадашњој сарадњи у области образовања, министар Наталија Тривић је посебно истакла важност програма сарадње са Конфуцијевим институом Универзитета у Бањој Луци те програмима факултативног изучавања кинеског језика у школама у Републици Српској.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић је истакао да донација значи потврду пријатељства између Народне Републике Кине и Републике Српске те исказао захвалност у име Владе Републике Српске и Универзитета у Бањој Луци за средства која ће бити употријебљена на најбољи могући начин.

Замјеник амбасадора Народне Републике Кине у БиХ Џоу Јан је истакла да је ријеч о донацији која је прије свега знак добре воље и жеље да помогне нашем народу, напомињући да се односи између двије земље посебно убрзано развијају.

Она је истакла спремност Народне Републике Кине да донира и заштитну опрему за лакше сповођење мјера  сузбијања појаве и ширења корона вируса.

Донација подразумијева 3.000 комада дезинфекционог средства за намјештај, у паковању од 750 ml, 3.000 комада антибактерисјког сапуна у паковању од 500 ml те гел за дезинфекцију - 1.000 комада у паковању од  100 ml и 1.008 комада у паковању од 500 ml.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.