Sign In

Образовање и развој публике као превасходни циљ

Објављено:

О важности публике и могућностима њеног развоја, као једног од полазишта стратешког развоја културе у Републици Српској, разговарано је током протекла три дана у оквиру округлог стола, уприличеног у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањој Луци, а на којем су учествовали сви актери бањалучке културне сцене, представници јавних установа културе, образовних установа  и представници организација цивилног друштва. Ово је била прилика да сви, кроз призму сопственог дјеловања у култури, предоче своја виђења могућности развоја публике, односно кориштења дигиталних алата и међународне сарадње са тим циљем, те могућностима појединачних стратешких планова.

Сви учесници, представнци установа културе, умјетници и стручњаци у култури, представници независне сцене су, износећи изазове са којима се сусрећу у раду, предложили низ конструктивних приједлога за превазилажење утврђених проблема. Сви изазови, појединачни  и заједнички, с превасходним циљем развоја и образовања публике, требали би се у наредном периоду превазилазити преко низа појединачних стратешких докумената.

Закључено је да једино повезивање свих субјеката и носилаца одговорности у развоју културе може да допринесе системском уређењу и успостављању системске јаке бриге о култури. У вези са тим, а имајући у виду повезаност и усклађеност у том смислу стратешких докумената развоја културе на републичком, односно градском нивоу, ускоро се очекују и појединачни документи установа културе.

Поред успостављања координације и оснаживање комуникације између образовних установа и установа културе, посебан сегмент развоја културе ће подразумијевати инсистирање јаче сарадње између Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци и републичких институција културе кроз заједничке пројекте и програме.

Из свих утврђених проблема којима је условљен развој публике, кориштење дигиталних алата и међународне сарадње, а који су уско повезани са стратешким развојним циљем који се односи на образовање публике и активно партиципрање публике у понуди културног садржаја,  произашле су и одређене потребе, које се односе на успостављање и организовање ефективног пројeктног менаџмента из области културе.

Ова тродневна  културна лабораторија завршена је јасном поруком да је комуникација међу свим субјектима нужна, како бисмо, већ у ближој будућности подигли ниво системске бриге о култури.

Министарство просвјете и културе Републике Српске ће, захваљујући и закључцима ових округлих столова, наставити са успостављањем бољих услова за функционисање културе у Републици Српској. Такође смо увидјели значај повезивања појединих институција система, на чему ће се инсистирати у наредном периоду рада.

Тродневни округли сто посвећен публици организовало је Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Градом Бања Лука, Фондацијом „Бања Лука 2024" и Музејoм савремене умјетности Републике Српске.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.