Sign In

Посебан конкурс Креативне Европе за Западни Балкан

Објављено:

Начелник Одјељења за савремено стваралаштво и креативну индустрију у Министарству просвјете и културе Данијела Павловић присуствовала је Форуму Креативна Европа 2019, који је одржан у Београду у организацији Деска Креативна Европа. Разговарано je о могућностима јачања сарадње, повезивања и финансирања пројеката на европском и регионалном нивоу, као и изазовима на том путу.
 

У оквиру Форума представљен је посебан конкурс Европске комисије за Западни Балкан, који је планиран у оквиру програма Креативна Европа.

„Представник Европске комисије Винсент Ролс из Брисела је, приликом представљања конкурса, нагласио да се ради о првом намјенском и циљаном конкурсу за одређену регију. Наиме, анализа је показала да је ниво учешћа земаља западног Балкана у пројектима сарадње у оквиру програма Креативна Европа изузетно низак и стога је с циљем јачања културне сарадње, покренут конкурс који ће бити усмјерен само на ове земље. Посебан конкурс подразумијева сличну процедуру, али и повољније услове за учешће представника културних сцена у региону у односу на редовне позиве Културне Европе", рекла је Павловићева.

Циљ позива је подстицај сарадње у области културе и креативних индустрија између земаља западног Балкана и ЕУ, те јачање конкурентности у овим секторима.

„Правила пријављивања су иста као у програму Креативна Европа, међутим, неки услови су повољнији, па тако је сада могуће обезбиједити подршку из овог фонда у износу 85 одсто буџета пројекта. Минимална вриједност пројекта је 100.000 евра, а максимална 500.000 евра. Такође, услов је да у пројекту учествује пет организација, од којих двије из земаља Западног Балкана, а двије из ЕУ, те једна по властитом избору. Према најави, конкурс ће бити објављен крајем децембра", појаснила је Павловићева.

Према њеним ријечима, генерално питање којем је Форум Креативна Европа посвећен односи се на начин на који пројекти и модели организовања у култури могу да подстичу сарадњу, борећи се против мржње, стереотипа и различитих облика друштвене неједнакости.

„У времену преиспитивања модела будућег друштвеног функционисања европског континента, препозната је неопходност даљег развијања демократских управљачких принципа, јачања аутономије доносилаца одлука у култури, као и капацитета за критичко мишљење и дјеловање", навела је Павловићева.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.