Sign In

Његовање културе сјећања

Објављено:

​„Веома је важно његовати културу сјећања на све важне догађаје који су обиљежили нашу историју, како би новим нараштајима оставили у насљедство осјећај слободе и правде и свих осталих цивилизацијских вриједности на којима почива човјечанство“, рекла је помоћник министра за културу Тања Ђаковић говорећи на панелу Форума словенских култура на тему „75. годишњица од Велике побједе - Књижевност, филм, позориште“ у оквиру Осмог међународног културног форума у Санкт Петербургу.

Ђаковићева је подсјетила  да је 22. априла 1945. године ослобођен концентрациони логор Јасеновац  и Бања Лука, због чега ће наредне године бити организован пригодан програм у Меморијалном центру Доња Градина и у Бањој Луци.

Архив Републике Српске планира изложбу „Бања Лука и Крајина у ослободилачком рату“, као и неколико публикација које се односе на документарно насљеђе рата 1941-1945. године.

„Архив ће крајем 2019. године објавити мемоаре из ратног времена а у плану је и дигитализација читаве збирке мемоара, од којих се већина односи на дјеловање покрета отпора у Другом свјетском рату“, рекла је Ђаковићева.

Потврдила је да ће Меморијални центар Доња Градина, поред обиљежавања годишњице пробоја, припремити изложбу која ће бити представљена у Београду, док ће Кинотека у Источном Сарајеву приредити ревију документарних и других филмова под радним насловом "Вријеме искушења - вријеме побједе".

„Музеј Републике Српске остварио је сарадњу са московским Музејом побједе, који ће бити домаћин изложбе о концентрационом логором Јасеновац у јануару 2020. године“, потврдила је Ђаковићева.

Додала је да ће се укључити и већина локалних библиотека и музеја који ће организовати разговоре о књигама, изложбе, пројекције филмова, предавања и обилазак меморијалних мјеста.

Форум словенских култура је спeциjaлни прoгрaмски гoст Осмог мeђунaрoднoг културнoг фoрумa у Санкт Петербургу а ове године је окупио вишe oд 30 учесника из слoвeнских зeмaљa кojи ћe учeствoвaти нa дoгaђajимa у 15 тeмaтски рaзличитих сeкциja.

Нa Међународном културном фoруму свaкe гoдинe учeствуje вишe oд 35 хиљaдa учeсникa из циjeлoг свиjeтa а цeнтрaлнa тeмa oвe гoдинe је „Културни кодекси у контексту глобализације“ која има циљ да подстакне глобални дијалог култура и ојача односе међу државама.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.