Sign In

Константно усавршавати српски језик

Објављено:


“Српски језик и ћирилица од посебне су важности за српски национални и културни индентитет а Министарство просвјете и културе обавезало се на већу промоцију, афирмацију и употребу српског језика и ћирилице“, рекла је помоћник министра за културу Тања Ђаковић осврћући се на трибину под називом “Караван културе говора" којој је присуствовала у Добоју.

Трибина је организована у Центру за културу Добој, а  учесници су били комуниколог Слободан Роксандић, лингвиста Милорад Телебак и хуманиста Арно Гујон.

Подсјетила је да је Стратегијом развоја културе Републике Српске од 2017. до 2022. године одређено да су српски језик и ћирилица од посебне важности за српски национални и културни индентитет.

"Колико год је важан правопис, важна је и култура правоговора", изјавила је Ђаковићева и појаснила да је иницијатива да се Република Српска прикључи националном пројекту, који се већ спроводи у Србији у оквиру кампање "Његујмо српски језик", потекла прошле године након што је Арно Гујон посјетио Министарство просвјете и културе.

Арно Гујон је упозорио да ће се српски језик, ако се не његује, искварити, а можда и нестати.

"Сведоци смо, нажалост, да многи језици у свету нестају због глобализације и недостатка воље појединаца да се баве својим матерњим језиком", истакао је Гујон, који осим матерњег француског, говори српски и енглески језик, а учи и руски.

Комуниколог Слободан Роксандић појаснио је да култура говора, између осталог, подразумијева разговјетност, динамику, изражајност, бијег од монотоније, елиминацију поштапалица, туђица и скраћеница, очување и његовање српског језика, али и невербалну комуникацију.

Лингвиста Милорад Телебак указао је на потребу да се константно учи и усавршава српски језик, првенствено граматика и правопис, што је, како је оцијенио, уназад неколико деценија запостављено.

Он као најчешће говорне грешке навео непознавање значења ријечи и њених правилних облика, гласовне промјене, нејасне реченице, као и поштапалице у говору.

На трибини "Караван културе говора" учествовали су и глумци Марко Миловановић и Милан Босиљчић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.