Sign In

Заштита права приватности и безбједности дјеце у медијима

Објављено:

​Министaр прoсвjeтe и културe Рeпубликe Српскe мр Нaтaлиja Tривић оцијенила је да је медијска писменост и развијање свијести о важности медија у савременом друштву важан предуслов заштите права приватности и безбједности дјеце у медијима.

На данашњем представљању кампање „Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској" у Бањој Луци, она је указала да је у времену брзе и свеобухватне дигитализације, у коме нове технологије нуде огромне могућности у стварању, приступању и пласирању информација, изузетно важно да учимо дјецу да критички размишљају, да препознају штетне медијске садржаје и да знају како да заштите своја права.

„Да бисмо у томе успјели, нужно је да се у ову кампању укључимо сви – од родитеља, учитеља и наставника до самих медија од којих очекујемо већу друштвену одговорност и квалитетније програме намијењене и примјерене младима", истакла је Тривићева.

Према њеним ријечима, кампања „Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској" путем форума и дебата за ученике, школских новина, упознавања рада локалних медија, израде приручника те бројних других мјера, треба да понуди ученицима одређене смјернице, али прије свега, да заштити њихова права.

Помоћник министра саобраћаја и веза Дијана Обрадовић појаснила је да је посебан циљ ове кампање пробудити спознају код дјеце о значају и улози медија у савременом друштву, као и одговорност према садржају на интернету и друштвеним мрежама, како код куће, тако и у школи.

„Желимо да дјеца добију потребна знања о креирању информација, односно да их научимо шта је све медијски садржај. Фокус ће бити на наставницима, ученицима, родитељима и медијима који ће се укључити да пруже прилику школама и новинарским секцијама и омогуће им праксу да виде како се информација претвара у вијест и пласира", рекла је Обрадовићева.

Професор на Факултету политичких наука Драгана Трнинић рекла је да ће се кампања проводити у наредне три године а да је циљ подизање нивоа свијести код дјеце о значају медија, начину креирања медијског садржаја, кориштења медијских информација, тумачења, анализе и вредновања медијских порука.

„Свугдје у развијеним земаљама медијско образовање проводи се у оквиру формалног или неформалног образовног система управо због превеликог броја информација, због засићености медијима дјеце, али и одраслих. Дјеца као најрањивија група која је на друштвеним мрежама и користи дигиталне медије путем различитих платформи не зна како да користи медије у едукативне сврхе", сматра Трнинићева.

Директор Основне школе „Петар Кочић" Приједор Горана Босанчић навела  је да ова школа има новинарску секцију гдје дјеца уче како се пише вијест и пласира и како на правилан начин да конзумирају вијести са разних медија.

„Драго нам је што ће кампања бити проведена у школама путем радионица у које ће бити укључени родитељи, наставници и ученици којима су нужна знања о новим технологијама и штетама које носи неправилна употреба медија", истакла је Босанчићева.

Кампању „Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској" покренуло је Министарство саобраћаја и веза у сарадњи са Министарством просвјете и културе, Републичким педагошким заводом и Радио-телевизијом Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.