Sign In

Предузетничко учење на свим нивоима образовања

Објављено:

​Mинистaр просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић разговарао је данас са представницима Европске тренинг фондације у Торину (ETФ), Винcентом Мекбрајдом (Vincent McBride), експертом за стручно образовање ЕТФ-а и Ентонијем Грибеном (Anthony Gribben), шефом Одјељења за предузетничко учење ЕТФ-а о методама и моделима развоја предузетничког учења те о актуелним истраживањима у овој области.

На састанку је разговарано о истраживању области предузетничког учења, које ЕТФ ради у сарадњи са Организацијом за економску сарадњу и развој (OECD), те о најновијим статистичким подацима за Босну и Херцеговину који се односе на област образовања, а који су ове године израђени први пут. Било је ријечи и  о примјерима добре европске праксе и могућностима њене примјене у овдашњем образовном систему.

Министар Малешевић је указао на значај предузетничког учења као једне од кључних компетенција за цјеложивотно учење и важности развијање образовних програма који подстичу ову компетенцију те упознао представнике ЕТФ-а са примјерима његове примјене образовном систему Републике Српске.

„Образовни систем Републике Српске тежи унапређивању предузетничког учења на свим нивоима образовања, с циљем да такво учење, засновано на његовим  исходима, омогући стицање предузетничких вјештина и створи предузетнички писменог ученика“, рекао је министар Малешевић те указао и на значај усавршавања наставника и метода активног учења ради усвајања предузетничких компетенција у цијелом овом процесу.

Он је истакао да је у вези са тим потребно приступити изради нових наставних планова и програма те васпитно-образовних метода које ће подићи ниво предузетничког учења и довести до конкурентности његових исхода на европском тржишту рада.

Министар Малешевић је нагласио да је предузетничко учење као такво нашло своје мјесто и у Стратегији развоја образовања Републике Српске за период 2016-2021. године.

„Због стварања покретачке снаге за развој привреде и друштва, предузетничко учење требало би да има значајно мјесто у образовном систему и у том смислу га је потребно учинити доступним сваком појединцу“, закључио је министар Млаешевић.

Током разговора је истакнута важност успостављене сарадње Министарства просвјете и културе  са овом европском фондацијом те изражена обострана спремност за будуће партнерство у области предузетничког учења. Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.