Sign In

Међународна сарадња важна за савремено образовање

Објављено:

Министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић учествовао је у раду Московског међународног сајма образовања, највећег догађаја у сектору образовања у Русији, који се одржавао у периоду од 12. до 15. априла ове године. У оквиру Сајма образовања организована је највећа изложба нових образовних технологија и иновативних пројеката у Русији те отворени форум као платформа за развој дијалога између образовних и стручних заједница и предузећа.

Министар Малешевић је потврдио да је Московски међународни сајам образовања био изванредна прилика за разумијевање трендова савременог образовања. Фокус овог сајма био је на комуникацији свих учесника образовног процеса у Русији и иностранству.

„У првом плану је међународна сарадња, али и прилика да се упозна читав спектар могућности за образовање и развој каријере током живота јер су представљени нови модели и програми за професионални развој, као и успостављање нових веза између образовног система и савременог тржишта рада“, појаснио је министар Малешевић.

Учесници Московског међународног сајма образовања тражили су одговоре на питање како треба да се гради сарадња између владе, образовних установа, предузећа, некомерцијалних организација те удружења родитеља, наставника и ученика.

У оквиру Сајма, 13. априла одржана је панел дискусија о превенцији насилног екстремизма кроз образовање, организована у сарадњи са Унеском. Министар Малешевић је излагао о овој теми у контексту значаја улоге образовног система у спречавању младих људи да буду под утицајем одређених фактора који воде ка насилном екстремизму.

„Образовање може да помогне у превенцији насилног екстремизма јачајући свијест и критичко мишљење о штетности насилног екстремизма за свако друштво. Млади људи треба да науче да поштују различитости, да граде повјерење и његују рјешавање заједничких изазова“, рекао је министар Малешевић.

Новим Законом о основном васпитању и образовању је прописано да школа доноси свој развојни план у који је укључен и програм о превенцији, сузбијању и борби против насилног тероризма и екстремизма у Републици Српској а слично рјешење биће предложено и у новом Закону о средњем образовању и васпитању. ​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.