Sign In

Библиoтeкa кућa културe и умjeтнoсти

Објављено:

„Захваљујући напорима вриједних библиотекара прије пола вијека данас имамо савремено опремљену библиотеку која чува грађу из давних времена", рекла је помоћник министра за културу Тања Ђаковић на  свечаности отварања изложбе симболичног назива „Кућа књига без адресе – Библиотека и земљотрес" у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске. 
 

Изложба „Кућа књига без адресе – Библиотека и земљотрес" обухвата временски период од пет година (1969-1974) и пружа увид у дјеловање Библиотеке у ванредним условима.

Ђаковићева је истакла да изложба  подсјећа на стравичан земљотрес и његове посљедице које је Библиотека живјела од 1969. па све до 1982. године, када је коначно добила сталну адресу.

„Уништено је десетине  хиљада књига и часописа међу којима и оних ријетких и специфичних примјерака, међутим, oвaj тeшки пeриoд прaти и хумaнoст и сoлидaрнoст. Потпуно одушевљавају  напори тадашње управе и пожртвованост библиотекара који су наставили са радом као да се ништа није десило", рекла је Ђаковићева.

Навела је да је данашња Народна и универзитетска библиотека Републике Српске средиште културног и умјетничког живота наше заједнице, извор и мјесто размјене идеја, окупљалиште писаца, поштоваоца писане ријечи и студената који се овдје припремају за будућа занимања.

Помоћник министра Тања Ђaкoвић пoжeљeлa је Народној и универзитетској библиотеци у будућнoсти сaмo промјене набоље у смислу модернизације и  побољшања техничких и грађевинских услова и обећала подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске на том путу.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.