Sign In

Очување националног идентитета

Објављено:

„Влада Републике Српске опредијељена је да интензивира и учврсти сарадњу са српским народом који живи одвојено од матице. Желимо да младе генерације које стасавају у дијаспори очувају свијест о припадности српском идентитету, при чему велику улогу имају образовање и култура“, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић присуствујући свечаном отварању манифестације „Дани Србије и Српске у Аустрији“ синоћ у Бечу.

Она је потврдила да Министарство просвјете и културе Републике Српске планира низ мјера с циљем очувања националног, културног и духовног идентитета Срба у дијаспори, прије свега, отварање могућности за образовање дјеце према заједничком наставном плану и програму Српске и Србије.

„Желимо ојачати библиотечке фондове у клубовима и представништвима издањима на српском језику и ћирилици, представити наше културне садржаје у дијаспори, повезати културне институције и појединце, јачати сарадњу на очувању традиционалних обичаја, као и сарадњу са Српском православном црквом и епархијама у иностранству“, истакла је Тривићева.

Министар Наталија Тривић, у оквиру делегације Републике Српске и Србије, присуствовала је јучерашњем пријему код епископа аустријско-швајцарског Андреја у Бечу. На састанку је разговарано о заједничкој стратешкој културно-просвјетитељској политици на српском културном простору те о важности очувања српског језика и ћирилице као једне од основних одредница српског националног идентитета.

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић присуствовала је данас почетку нове школске године у Просвјетиној школи српског језика у Бечу и уручила им ћирилична издања школских лектира од другог до петог разреда основне школе, према наставним плановима и програмима у Републици Српској. Промоција школе српског језика у Бечу организује се у оквиру националне кампање „Његујмо српски језик“.

Манифестација „Дaни Србиje и Српскe у Aустриjи“, први пут је организована ове године а тoкoм oктoбрa у Бeчу ћe бити уприличeнo гoстoвaњe пoзoриштa из Бeoгрaдa и Бaњe Лукe, oтвaрaњe излoжби, одржавање кoнцeрaтa те гостовање бројних културно-умјетничких друштава. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.