Sign In

Престижна позоришна остварења пред публиком

Објављено:

​ „Театар фест је добра прилика за промоцију театарске продукције, али и мјесто сусрета редитеља, глумаца и публике, као и прилика за позитивну рaзмjeну eнeргиje, идeja и вриjeднoсти“, оцијенио је министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић свечано отварајући јубиларно, двадесето издање овог фестивала синоћ у Народном позоришту Републике Српске.

Он је указао на квалитет као константу у двије деценије дугој традицији одржавања ове престижне позоришне манифестације, те изразио очекивања да ће све представе оправдати избор међу најбољима у јубиларном фестивалском издању.

„Организатори и еминентни селектори уложили су и ове године изузетан труд да публици представе нека од најзначајних позоришних остварења и оправдају узбуђење и радост због глумачких бравура и новог у театарском изразу које влада са обје стране сцене“, додао је министар Малешевић.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је да је овај фестивал прилика да публика у Бањој Луци види шта је то ново у театарском изразу.

"Ова наша светковина, која истрајава већ 20 година, доказ је да и позориште има своју будућност и да може да истрајава само са озбиљним културно-културолошким, националним изразима, који гарантују квалитет", рекао је Новаковић.

Члан жирија Александар Пејаковић истакао је да од овог фестивала очекује да буде провокативно позориште, које ће показати да Театар фест може да се такмичи и са већим позоришним фестивалима.

У оквиру Театар феста "Петар Кочић", који се одржава до 24. маја, биће приказано седам представа у изведби позоришта из Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Републике Српске.

Публика ће моћи да погледа представе "Само не у Швајцарску" Народног позоришта Републике Српске, "Моје дете" Београдског драмског позоришта, "Ново доба" Битеф театра, "Плућа" Егзит театра и Градског позоришта Сисак, "Јесења соната" Град театра Будва и Атељеа "212", "Чувари твог поштења" Градског позоришта Подгорица те "Трудна прича" Театра "Комедија" из Скопља.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.