Sign In

Јачање музејске сарадње

Објављено:

​Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић посјетила је данас Народни музеј у Београду и разговарала са директором ове установе Бојаном Борић Брешковић о отвореним могућностима сарадње са музејским установама из Републике Српске те могућностима унапређења музејске дјелатности.

Када је ријеч о наставку програмске сарадње, истакунута је важност свих досадашњих резултата, превасходно плодоносне сарадње Музеја Републике Српске и других музејских установа из Београда и Новог Сада, те исказана спремност за ширење мреже музејских установа које имају такву сарадњу.

„Сарадња наших музејских установа, као и других установа културе са њима сродним установама у Србији, заживјела је раније, али вјерујем да су и отворене бројне могућности за даље заједничке активности у очувању нашег културног добра", рекла је Тривићева.

У том смислу, она је указала и на значај докумената који уређују такву сарадњу, као што је Меморандум о сарадњи Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства културе и информисања Србије, затим протоколи о сарадњи институција културе и недавно потписана Повеља о српском културном простору.

На састанку је разговарано и о моделима едукативних посјета овом музеју ученика из Републике Српске с циљем утврђивања и проширивања њихових знања стечених у формалном образовању.

„Веома је важно да кроз различите музејске програме научимо најмлађе важности очувања културних добара о којима се старају музеји. Такође је важно да што више јачамо сарадњу међу музејским и образовним установама", рекла је министар Наталија Тривић.

Приликом посјете Народном музеју у Београду, она је обишла је дио сталне поставке која обухвата хронолошки опсег од палеолита све до умјетности 20. вијека, а која је организована на три нивоа новог репрезентативног музејског здања и која представља читав фонд Народног музеја. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.