Sign In

Размјена искустава и наставак сарадње

Објављено:

​Министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић са сарадницима примио је данас делегацију Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије на челу са министром Младеном Шарчевићем са којим ће у наредна два дана одржати више састанака с циљем договора конкретних активности на пољу међусобне сарадње.

Министар Малешевић је истакао да  ће током дводнедне посјете теме разговора бити подизање квалитета рада у основним и средњим школама, примјена система дуалног образовања у Србији, као и примјена информационих технологија у образовању.

„Сигурно је да ће нам користити почетна искуства у вези са дуалним образовањем у Србији, с обзиром да је тамо донесен Закон о дуалном образовању“, рекао је министар Малешевић. Он је подсјетио да је захтјев  привредника у Српској да се повећа обим практичне наставе и подстакне упис дјеце у занате.

„Ученици се све мање опредјељују за занате и на нама је да осмислимо како да их вратимо у школе са којима могу да нађу одмах запослење“, рекао је министар Малешевић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је истакао важност обостране потребе да два министарства сарађују и буду блиски у својим настојањима унапређења образовног система.

Он је подсјетио да је Србија донијела низ реформских закона на свим нивоима образовања који имају за циљ да повећају квалитет и ефикасност цјелокупног образовног система. Посебно је нагласио важност дуалног система образовања.

„Донијели смо Закон о дуалном образовању и већ осам одсто ђака у Србији похађа овај вид образовања, који желимо приближити примјерима из неких земаља у којима је он значајније заступљен“, рекао је министар Шарчевић те навео примјер  Швајцарске, гдје поред гимназије постоји само модел дуалног система образовања који похађа три четвртине ученика.

Он је истакао важност реформе гимназије, која је у Србији управо завршена, а која подразумијева програме за посебно надарене ученике те бројне изборне програме који дају веће могућности ученицима да направе избор у складу са сопственим склоностима и потенцијалима, а чиме је, према његовим ријечима, направљена изузетна повезница између средњег и високог образовања.

Министар Шарчевић је истако важност увођења националне матуре те дигитализације система, на којој се интензивно ради, нагласивши да је у Србији развој образовања препознат као окосница развоја друшта.

Министри Малешевић и Шарчевић посјетили су данас и Основну школу „Иво Андрић“ у Бањој Луци, гдје су видјели примјену информационе технологије у настави у оквиру програма „Доситеј“.

Министар Малешевић је истакао да је употреба информационих технологија у образовању одличан начин да се осавремени настава.

„Пројекат 'Доситеј' уведен је до сада у 125 основних школа, а у плану је да буде уведен и у преостале 62 основне школе“, рeкao je министaр Maлeшeвић и додао да је важна свака прилика да се ученици што боље информатички образују.

Министар Шарчевић је навео да ће сасвим сигурно примијенити  добра искуства из Републике Српске.

„Стање у Србији је веома шарено када је у питању употреба информационе технологије у настави и ми смо кренули системски да уређујемо ову област. Увели смо е-дневник за сада у 70 школа, а до краја године биће уведен у 200 школа“, рекао је министар Шарчевић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.