Sign In

Позив стручњацима да се укључе у реформу образовања

Објављено:

​​​Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало је јавни позив за избор чланова стручних тимова за реформу предшколског, основног и средњег васпитања и образовања, који ће се бавити ревизијом и развојем наставних планова и програма, укључујући и модернизацију извођења наставног процеса и наставних садржаја који су постављени у програму.

Тим поводом министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић позвала је стручну јавност да се одазове на јавни позив, који је отворен до 27. маја ове године.

„Позив је упућен свим стручним људима у самом наставном процесу, као и стручњацима у области високог образовања. Реформа образовања је велики посао у који треба да буду укључени сви они који могу дати свој допринос унапређењу и развоју образовања у Републици Српској", рекла је Тривићева.

Она је изразила очекивања да ће на јавни позив Министарства просвјете и културе пристићи велики број пријава за све нивое образовања.

„Улазимо паралелно у све реформске процесе и на тај начин желимо да отворимо врата новим искорацима у процесу образовања. Вјерујем да заједничким снагама можемо значајно унаприједити систем образовања у Републици Српској", истакла је министар Наталија Тривић.

Предвиђено је да се за стручни тим за предшколско васпитање и образовање бира један члан из реда универзитетског наставног особља из области педагошких и психолошких наука, а два члана из реда васпитача или стручних сарадника који су радно искуство стекли у предшколској установи.

Тимови за основно васпитање и образовање и средње образовање и васпитање за опште предмете биће формирани тако што ће се по један члан бирати из реда универзитетског наставног особља за сваки стручни тим за одређени наставни предмет за који се кандидат пријављује и по два члана из реда наставног особља или стручних сарадника који су радно искуство стекли у основној или средњој школи, за оба нивоа образовања и то за наставне предмете: Моја околина; Говор, изражавање, стварање; Ритмика, спорт, музика; Српски језик; Математика; Природа и друштво; Енглески језик; Њемачки језик; Француски језик; Руски језик; Италијански језик; Демократија и људска права; Основи информатике; Историја; Географија; Биологија; Техничко образовање; Физика; Хемија; Ликовна култура; Музичка култура и Физичко васпитање.

Тимови за средње образовање и васпитање за стручне предмете формираће се тако што се за сваку струку именује стручни тим који чине по један члан из реда универзитетског наставног особља за сваку струку за коју се кандидат пријављује и по један члан из реда наставног особља који су радно искуство стекли у средњој школи.

Приликом избора кандидата пријављених на Јавни позив за избор чланова стручних тимова за реформу образовања бодоваће се радно искуство, образовање, стручна дјелатност, учешће у националним или међународним стручним пројектима, објављене публикације, научни и стручни радови, награде и признања итд.

Јавни позив доступан је на порталу Владе Републике Српске – на страници Министарства просвјете и културе. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.