Sign In

Ученици од септембра на пракси код послодаваца

Објављено:

​Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић присуствовала је сједници Трипартитног савјетодавног вијећа на којој је усвојен пројекат „Унапређење практичне наставе у средњем стручном образовању“, са планом активности за реализацију, носиоцима активности и роковима за реализацију. У оквиру овог пројекта, министар Наталија Тривић потписала је данас Споразум о сарадњи са директором Занатско-предузетничке коморе Јовицом Братићем.

 „Циљ наведеног пројекта је усклађивање образовног система са потребама тржишта рада, на начин да се обезбиједи упис ученика у дефицитарна занимања у школској 2020-2021. години, као и унапређење средњег стручног образовања, с циљем стицања потребних компетенција, кроз ревизију постојећих и израду нових наставних планова и програма и унапређење практичне наставе код послодаваца, што је стратешки циљ развоја образовања Републике Српске“, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић.

Тривићева је навела да се више од 20 компанија пријавило да прихвате ученике на стручну праксу од септембра. „Привредници разумију потребу и желе да се укључе у овај програм јер желе да имају квалификовану радну снагу која ће учествовати у развоју њиховог посла“, рекла је Тривићева.

Напоменула је да досадашњи резултати уписа у средње школе показују повећање на смјеровима који су одређени као дефицитарни у металној, дрвној и текстилној индустрији.

Тривићева је истакла да су Споразуми о сарадњи претходно потписани и са Привредном комором Републике Српске и Унијом удружења послодаваца Републике Српске с циљем унапређења практичне наставе, као и утврђености минималних захтјева у смислу кадрова, опреме, простора и других услова, које су послодавци у обавези да испуњавају као и безбједности ученика.

Наведеним Споразумом је, између осталог, дефинисано да ће  заинтересовани послодавци ученику који је на пракси у занатско-предузетничкој радњи исплаћивати накнаду/стипендију по сату проведеном на пракси која не може бити нижа од 40 одсто од цијене сата у наведеном занимању.

На сједници Трипартитног савјетодавног вијећа разматран и усаглашен Приједлог Правилника о начину о начину образовања ученика код послодавца којим се, по први пут, урeђуjу нaчин oбрaзoвaњa ученика код послодавца, међусобна прaвa и oбaвeзe учeникa, рoдитeљa, oднoснo других зaкoнских зaступникa учeникa, шкoлe и пoслoдaвцa, кao и другa питaњa oд знaчaja зa образовање ученика код послодавца.

Директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске Јовица Братић поздравио је данашње потписивање споразума и истакао да је заједничка жеља Министарства и преузетника  да се занатство рехабилитује и код ученика пробуди жеља за занатима.

„Захваљујући овом пројекту, ученици ће имати могућност да буду награђени што ће их подстицати да уписују занатска занимања и зауставити одлив кадрова“, рекао је Братић. 

Представник Привредне коморе Републике Српске Бранка Кокот истакла је да су занатска занимања нешто што даје могућност ученицима да се укључе у процес рада и нагласила да су привредна друштва у којима ће ученици обављати праксу на веома високом нивоу технолошког развоја.

Подсјетила је да је Привредна комора Републике Српске у цијели процес ушла са намјером и циљем да да сигнал ученицима да се опредјељују за средња стручна образовања, јер су одлична подлога за стицање квалификација и вјештина потребних тржишту рада уз могућност наставка школовања.

Представник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да ће Унија у сарадњи са Министарством, Привредном комором, Занатско-предузетничком комором и Републичким педагошким заводом у наредних 16 мјесеци заједничким активностима кренути у провођење пројекта који ће донијети ревизију занимања, израду нових програма и усвајање знања потребних привреди.​​​​​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.