Sign In

Бруцошима бесплатан смјештај наредна два мјесеца

Објављено:

​Студентима који су нешто касније од планираног рока уселили у Павиљон II Студентског центра „Никола Тесла" у Бањој Луци биће омогућен бесплатан смјештај за период од наредна два мјесеца, одлучено је на сједници Управног одбора овог студентског центра, а потврдио је на данашњој конференцији за новинаре вршилац дужности директора ове установе Драгослав Топић.

„Управни одбор је, на захтјев Скупштине студената Студентског центра, студентима бруцошима који су уселили у други павиљон одобрио ослобађање од плаћања станарине за наредна два мјесеца, то јест за децембар 2018. и јануар 2019. године. Ријеч је о захтјеву који се односи на 87 студената чије је усељење у Дом каснило због одређених процедура око добијања употребе дозволе након завршених радова, а што је трајало нешто дуже него што је било предвиђено", рекао је Топић.

Он је потврдио да су цијене смјештаја и у обновљеном дијелу Студентског дома остале на прошлогодишњем нивоу.

„Студенти ће за смјештај у трокреветним собама и даље издвајати 20 марака мјесечно, а за смјештај у двокреветним собама 25 марака мјесечно. Цијене исхране у студентској мензи такође су неизмијењене па ће студенти и даље за три оброка дневно издвајати три марке", потврдио је Топић.

Он је овом приликом нагласио да је Влада Републике Српске обезбиједила средства у износу од око 3,3 милиона марака за обнову објеката Студентског центра у Бањој Луци након временских непогода које су их задесиле, те подсјетио и на улагања самог Студентског центра.

„Уз средства Владе Републике Српске, и сама установа је за санацију објеката издвојила око  600.000 марака, што укупно износи око четири милиона марака и представља више него значајно улагање у боље услове за смјештај и рад студената", истакао је Топић.

Он је нагласио да је ово улагање посебно важно, јер ће боље услове смјештаја имати садашње, али и све будуће генерације студената Универзитета у Бањој Луци.

Када је ријеч о року за завршетак радова у првом павиљону, Топић је потврдио да радови теку предвиђеном динамиком и подсјетио да је рок за завршетак радова крај 2018. године.

Он је истакао и важност других одлука Управног одбора Студентског центра које су на корист осјетљивим категоријама студената који користе услуге овог центра.

„На захтјев студентских организација, управа Студентског центра је донијела одлуку о ослобађању плаћања станарине у дому за неколико категорија студената,  а међу њима су студенти - дјеца погинулих бораца, студенти са инвалидитетом, студенти без оба или без једног родитеља", рекао је Топић.

Он је појаснио да се ради о укупно 211 студената који су олобођени одређених плаћања, што у процентима значи да одређене уступке код плаћања трошкова исхране и смјешатаја у дому има сваки пети студент.

Предсједник Скупштине студенaта Студентског центра „Никола Тесла"  Љубиша Карлица изразио је очекивања да ће радови у Павиљону I бити завршени до Нове године, како су то потврдили и представници фирме која изводи радове те представници Републичке дирекције за обнову и изградњу.

Потпредсједник Уније студената Републике Српске Саван Вујин изразио је задовољство због одлуке Управног одбора Студентског центра да се студентима омогући два мјесеца бесплатног становања у дому, што је био заједнички став Уније студената и других студентских представничких тијела.

„Унија студената ће настојати да овим студентима помогне код добијања уступака и након истека овог периода од два мјесеца", рекао је Вујин.

Кад је ријеч о окупљању незадовољних студената, Вујин је рекао да постоји документација која потврђује да је рок за завршетак радова у Павиљону I крај децембра 2018. године, о чему у Унији студената претходно нису били до краја упознати.

„Без обзира на овај рок, ми као кровна организација студената настојаћемо да утичемо на извођаче радова како би их извршили и прије тога рока и како би студенти одмах након новогодишњих празника могли уселити у дом", додао је Вујин.

Он је истакао да ниједно студентско представничко тијело, Унија студената Републике Српске, Студентски парламент и Скупштина студената Студентског центра, нису упозанти с тим ко су студенти који протестују нити су они подржали њихове протесте.

„Покушавамо ријешити сваки проблем и удовољити свим захтјевима студената и засад нам је најважније да је удовољено главном захтјеву који се односи на одређени период бесплатног становања у Студентском центру", закључио је Вујин.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.