Sign In

Незаконита додјела средстава културним институцијама у Сарајеву

Објављено:

Министарство просвјете и културе Републике Српске најоштрије осуђује неуставну и незакониту одлуку Савјета министара БиХ да средства клириншког дуга, намијењена за потребе институција БиХ, додијели Архиву БиХ, Земаљском музеју БиХ, Историјском музеју БиХ и Олимпијском музеју јер не постоје институције културе БиХ.

Уставом Републике Српске, Уставом БиХ и Уставом Федерације БиХ, као и Дејтонским мировним споразумом је дефинисано да је област културе у надлежности ентитета односно кантона.  Стога је неприхватљива одлука Савјета министара БиХ да се 10 одсто од средстава, које је БиХ добила по основу наплате потраживања од Руске Федерације по Анексу „Ц" Споразума о питањима сукцесије, додијели поменутим институцијама културе као институцијама БиХ.

Овом одлуком Савјет министара БиХ наставља противуставно фаворизовање институција културе које и територијално и административно припадају Федерацији БиХ, односно Кантону Сарајево. Наведене установе културе себе незаконито називају установама културе БиХ и незаконито добијају вишемилионска средства за суфинансирање из Буџета БиХ захваљујући пристрасности чланова Савјета министара БиХ.

Министарство просвјете и културе Републике Српске није имало сазнања нити је консултовано у вези са расподјелом средстава поменутим културним институцијама и пита да ли су за ово дали сагласност српски представници у Савјету министара БиХ. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.