Sign In

Равномјерна подршка јавним универзитетима

Објављено:

​Министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић разговарао је данас у Источном Сарајеву са ректором Универзитета у Источном Сарајеву Радославом Грујићем, градоначелником Источног Сарајева Ненадом Самарџијом и начелником општине Пале Миодрагом Ковачевићем о актуелним питањима у високом образовању и студентском стандарду.

Учесници састанка осврнули су се на финансијску ситуацију на Универзитету и критеријуме расподјеле средстава на два јавна универзитета.

Министар Малешевић подсјетио је да су укупни трошкови на јавним универзитетима у највећој мјери условљени бројем студената и бројем запослених. У том смислу је и број запослених директно условљен бројем студената.

„Буџет Универзитета у Источном Сарајеву у 2015. години износио 27.383.400 марака а укупан број студената био је 11.164, што значи да је издвајање по студенту 2.453 марке. Буџет Универзитета у Бањој Луци у 2015. години износио је 34.824.300 марака а укупан број студената био је 16.523, што значи да је издвајање по студенту 2.107 марака. Подаци показују да се по студенту за Универзитет у Источном Сарајеву издваја 346 марака више у односу на Универзитет у Бањој Луци“, појаснио је министар Малешевић.

Буџети су готово на истом нивоу и у 2016. години - буџет Универзитета у Бањој Луци је 34.897.600 марака, а буџет Универзитета у Источном Сарајеву је 27.434.500 марака.

„Поред тога, у периоду од 2007-2016. године, у изградњу и опремање објеката у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву уложено је 63.775.347 марака а у оквиру Универзитета у Бањој Луци 40.898.220 марака“, истакао је министар Малешевић.

На састанку је било ријечи и о усељењу студената у Студентски дом у Палама те о рјешавању инфраструктуре за овај дом.

„Дoм у Пaлaмa ћe сигурнo бити спрeман зa усeљeњe дo пoчeткa нoвe aкaдeмскe гoдинe. Влaдa Републике Српскe дoниjeлa je oдлуку o прeнoшeњу влaсништвa над нoвoизгрaђeним објектима у Пaлaмa сa Унивeрзитeтa Истoчнo Сaрajeвo нa Mинистaрствo прoсвjeтe и културe Рeпубликe Српскe. Извршeнo je укњижaвaњe и слиjeди прeдaja нa кoриштeњe Студeнтскoм цeнтру Пaлe", појаснио је министар Maлeшeвић.

По завршетку ове процедуре биће расписан кoнкурс за приjeм студeнaтa, штo ћe спрoвeсти Студeнтски цeнтaр Пaлe.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.