Sign In

„Старим студентима“ продужен рок за завршетак студија

Објављено:

​„Министарство ће на прву наредну сједницу Народне скупштине упутити Приједлог закона о измјенама и допунама закона о високом образовању по хитном поступку  којим ће студентима који су започели студије по ранијем закону бити продужен рок за завршетак студија за двије године, а студентима који студирају по болоњским принципима, а немају положене све испите, омогућен упис наредне године уз пренос 15 ECTS бодова“, рекао је министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић након састанка са представницима Уније студената Републике Српске.

Разлози за доношење Приједлога закона о измјенама и допунама закона о високом образовању садржани су у неопходности продужавања важења одређених одредби Закона о високом образовању, а како би се могло несметано и на вријеме започети одвијање наставе у академској 2016/2017. години и остварити могућност завршетка студија према одредбама раније важећег закона, с обзиром на протек рока за важење тих одредби према важећем Закону о високом образовању.

„Овакво рјешење нам је омогућио члан 110. Устава Републике Српске, гдје став 2. говори о повратном дејству. Скупштина је заказана за 11. октобар, а повратно дејство ће бити од 1. октобра, тако да ће студенти на које се односе ове двије одредбе моћи да упишу годину, односно да наставе студије“, рекао је министар Малешевић.

Он је изразио наду да ће посланици имати у виду да је то општи интерес, јер највећи број студената који студирају по болоњским принципима не успије да положи све испите и оствари 60 ECTS бодова.

„Измјена ове одредбе је неопходна, јер према подацима са високошколских установа, мање од 10 одсто студената успије да оствари 60 ECTS бодова, па би, уколико ова одредба не би била измијењена, само незнатан број студената успио уписати наредну годину студија“, рекао је министар Малешевић.

Он је истакао да ће Министарство просвјете и културе наставити рад на Приједлогу закона о високом образовању, али у опуштенијој атмосфери.

Предсједник Уније студената Републике Српске Милан Милишић изразио је задовољство оваквом одлуком Министарства просвјете и културе истакавши да је сигуран  да ће се и „стари студенти“ којих је око 4.000 обрадовати оваквој одлуци.

„Нама значи много и што нам је омогућен пренос 15 ECTS бодова“, рекао је Милишић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.