Sign In

Једнако право на образовање за сву дјецу

Објављено:

Министар просвјете и културе мр Наталија Тривић разговарала је са предсједником Савеза Рома Републике Српске Александром Машићем о актуелним питањима у области образовања, те о сарадњи у области културе.

Она је истакла јасну опредијељеност Министарства да основним васпитањем и образовањем буду обухваћена сва дјеца и изразила задовољство што се побољшава обухваћеност образовањем дјеце ромске националности у Републици Српској.

Нагласила је да је значајна свака институционална подршка ученицима основношколског и средњошколског узраста, на нивоу Владе Републике Српске и на нивоу локалних заједница, како би дјеца ромске националности остарила своја права и олакшице током образовања.

Министар Наталија Тривић је подсјетила да ће Министарство просвјете и културе и ове године свим ученицима ромске националности првог и другог разреда обезбиједити бесплатне уџбенике, те подсјетила на ту обавезу и свих локалних заједница када је ријеч о ученицима од трећег до деветог разреда основне школе.

Предсједник Савеза Александар Машић је представио актуелне планове и пројекте унапређења услова за школовање дјеце ове популације и указао на потребу помоћи и подршке дјеци основношколског узраста на подручју појединих локалних заједница у којима је бројност представника ове националне мањине највећа, превасходно у смислу обезбјеђивања бесплатних уџбеника.

На састанку је истакнута обострана спремност за унапређење сарадње и у области културе. Констатовано је да је подршка Министарства пројектима културног стваралаштва удружења ромске националне мањине константна те да она неће изостати ни убудуће.​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.