Sign In

Дани Санкт Петербурга у Српској

Објављено:

У оквиру манифестације „Дани Санкт Петербурга у Републици Српској“ биће уприличено низ културних догађаја у Бањој Луци од 17. до 31. маја 2017. године у сарадњи са Министарством просвјете и културе и републичким установама културе - Народном и универзитетском библиотеком, Дјечијим позориштем и Музејом Републике Српске.

У Народној и универзитетској библиотеци сутра у 12.00 часова биће отворена изложба „Упознавање са Петербургом“, коју је припремио Државни музеј историје Санкт Петербурга.

Изложба „Опсада Лењинграда у фотографијама“ биће отворена сутра у 18 часова у Музеју Републике Српске а отварање изложбе увеличаће Гудачки квартет „Капелија“ симфонијског оркестра Државне академске капеле Санкт Петербурга.

Централна манифестација богатог културно-умјетничког програма је Гала концерт петербуршких звијезда опере и балета, који ће се публици представити сутра у 20 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске. На Гала концерту учествоваће солисти санктпетербуршког државног академског позоришта „Леонида Јакобсона“ које предводи почаствовани умјетник Русије Андриан Фадејев и талентовани музичари, побједници на међународним и државним такмичењима, добитници престижних музичких награда, солисти Државног камерног музичког позоришта „Санкт Петербург Опера“.

Државно луткарско позориште „Е. С. Демени“ извешће 18. маја у 12 и 18 часова представу „Лутке и кловнови“ у Дјечијем позоришту Републике Српске.

У Дому омладине у Бањој Луци 19. и 20. маја у терминима од 18 и 20 часова биће приказана дјела савремених руских режисера филмског студија „Ленфилм“ и то: „Птица“ режисера Ксенија Баскакова, „Контрибуција“ режисера Сергеја Снежкина, „Обожаватељка“ режисера Виталија Мељникова и „Три дана прије прољећа“ режисера Александра Касаткина.

Манифестација „Дани Санкт-Петербурга у Републици Српској“ је једна од активности које су дефинисане документом „Мапа пута активности за реализацију списка приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Републике Српске“, који су потписали предсједник Републике Српске Милорад Додик и губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко на Међународном економском форуму у Руској Федерацији 2016. године.

Сарадња између двију влада се односи, између осталог, и на област културе а Мапом пута је предвиђено да се већ наредне године  институције културе из Републике Српске  представе публици у Санкт Петербургу.

Данас је у Министарству просвјете и културе одржан састанак радне групе за развој сарадње Санкт Петербурга и Републике Српске у области културе. Представници делегације из Санкт Петербурга истакли су важност сарадње на нивоу удружења из сваке од области културе и умјетности како би била успостављена конструктивна сарадња са санкпетербуршким Савезом умјетника.

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић са сарадницима упознала је делегацију из Санкт Петербурга о плановима за представљање институција и умјетника Републике Српске наредне године у Санкт Петербургу.

„Вjeруjeмo дa ћe институциje културe Рeпубликe Српскe прeдстaвити дoмaћe крeaтивнo и сaврeмeнo ствaрaлaштвo рускoj публици, тe нaсљeђe путeм рaзличитих излoжби из eтнoлoгиje и истoриje. У oвoм мoмeнту знaмo дa ћe Mузej Рeпубликe Српскe oргaнизoвaти излoжбу Змиjaњскoг вeзa, кao првoг нeмaтeриjaлнoг дoбрa из БиХ нa Листи Унeскa”, рекла је Ђaкoвићева.

На састанку је исказано обострано очекивање да ће грађани Бање и Луке и Републике Српске уживати у културним садржајима који ће им бити представљени наредних дана.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.